Kohus mõistis Žilini süüdi deserteerumises ja ebaseaduslikus piiri ületamises. Täpsustatakse, et otsus ei ole veel seaduslikult jõustunud, vahendab Meduza.

Uurijate sõnul kartis Žilin 2022. aasta sügisel Ukrainasse sõtta saatmist, müüs maha kinnisvara ja, olles teatanud juhtkonnale enda „töövõimetusest“, ületas väljaspool piiripunkti Venemaa-Kasahstani piiri. Žilin ületas piiri 27. Septembril, kuus päeva pärast mobilisatsiooni algust.

Kasahstani piirivalvurid pidasid Žilini hiljem kinni. Kasahstan keeldus talle varjupaika andmast ja detsembri lõpus saadeti ta tagasi Venemaale. Žilini naine Jekaterina ütles, et see ei olnud mitte Venemaale väljaandmine, vaid just väljasaatmine piiririkkumise eest.

36-aastane sõjaväeinsener Žilin töötas FSO eriside- ja informatsioonikeskuses Novosibirskis. Tal oli ligipääs riigisaladusele. Naise sõnul tahtis Žilin teenistusest lahkuda juba alates 2014. aastast, aga „olme takistas“.

Pärast Venemaa täiemahulist sissetungi Ukrainasse muutus teenistusest lahkumine naise sõnul juba võimatuks. Pärast mobilisatsiooni algust lahkus pere Venemaalt. Žilin ületas Kasahstani piiri ebaseaduslikult, sest kartis, et teda ei lasta Venemaalt välja.

Jaga
Kommentaarid