Fondi pressiteates öeldi, et pärast okupeeritud territooriumide vabastamist keeldusid venelased lapsi vanemate juurde tagasi saatmast, vahendab Meduza.

„Keeruline logistika, pidev oht, tulejoon ja mitu piiri ei lasknud paljudel neist [vanematest] laste tagasitoomist peamiseks ülesandeks muuta,“ teatas fond.

Ukrainasse naasnud teismeline poiss rääkis ajakirjanikele tingimustest, milles lapsed Venemaal elasid. Ta rääkis muu hulgas füüsilisest karistamisest ja halvast toidust.

Poisi sõnul peksti neid lapsi, kes tunnistasid, et toetavad Ukrainat, Vene lastelaagris „mingi rauast kepiga“. Poiss nimetas ka peksmistes osalenud töötaja nime – Astahhov. Poisi sõnul vastutas ta turvalisuse eest, „aga pidas ennast tsaariks“.

„Üht tüdrukut löödi selga, tal oli seal sinine triip. Normaalset sööki ei olnud, me jooksime normaalset sööki ostma. Me istusime saalis ja keegi hüüdis „Au Ukrainale!“ Keegi vastas: „Au kangelastele!“ Ja nad viidi minema. Ma ei tea, mis nendega tehti,“ rääkis poiss.

Poiss rääkis veel, et laagri töötajad valetasid lastele Hersoni vabastamise kohta Ukraina vägede poolt, ning ütlesid, et vanemad on neist lahti öelnud, mistõttu lubati nad viia Pihkva internaati, et venelased nad lapsendaksid. Poiss rääkis, et kui keegi vanematest helistas laagri direktorile ja küsis, miks lastele selliseid asju räägitakse, vastas viimane: „Niikuinii te neid kätte ei saa, neist saavad Venemaa lapsed.“

Jaga
Kommentaarid