Aigu Om! on Rõuge vallas toimuv muusika- ja sõnasündmus, mille arvukaid ettevõtmisi ühendavateks väärtusteks on rikas pärimuskultuur, kohalikud inimesed ja lood ning unikaalne Võrumaa loodus.

Euroopa kultuuripealinna aastal on festivalil erifookuses kaks kauget, ent sarnast kultuuriruumi, kus on säilinud tihe side loodusega – Eesti ja Jaapan. Antsla ja Võru vallas kohtuvad kahe kultuuri tipptegijad, kelle tegevus ja looming on seotud metsaga. Külastajateni jõuavad kahe riigi kultuuripärlid metsakümblusest suitsusaunani.

Puud ootavad saunas kütmist.

„Aigu Om kannab endas suitsusauna kvaliteeti ja rahu,“ rääkis sündmuse algataja ja eestvedaja Mari Kalkun. „Sauna kütmine võtab aega, kuid loob hindamatut väärtust, tuues inimesed kokku, pakkudes turgutust. See on võimalus nautida vaikust, kohalolu ja kultuuripärandit, mida tänapäeva kiires maailmas tuleb eriti hoolega hoida,“ jätkas ta.

Võrumaa suitsusaun

Jaapani metsakümblus

2024. aasta juulis ootavad külastajaid Võrumaa erinevates valdades kontserdid, metsa- ja kultuuriretked, kohtumised, arhailine kuuritsapüük, välikino ning rahvameditsiini ja toidukultuuri töötoad, mille ühiseks nimetajaks on mets.

Välikino ja rahvameditsiini ning toidukultuuri töötoad.

Kolme päeva jooksul toimuvad retked ja arutelud keerlevad traditsioonilise ja tänapäevase metsatunnetuse ümber. Jaapani dendroloogiat populariseeriva Yutaka Miura ja metsakümbluse spetsialistide mõtisklusi vahendavad eesti mõtlejad ja kunstnikud. Skulptor Uku Sepsivart esindab metsakunsti uusimaid trende. Külastatakse ka märgilisi põlispuid ehk ristipuid.

„Ootan põnevusega jaapanlaste kohtumist kohalikega, sest jaapanlastel on eriline oskus muuta iga kohtumine tähendusrikkaks,“ rääkis Kalkun. „Isegi kui kohtume inimesega esimest korda, räägivad nad päris asjadest. Minu senised kohtumised on olnud unikaalsed ning soovin seda oma kogukonnaga jagada.“

Jaapani-Eesti heliteose esmaettekanne

Sündmuse üheks kulminatsiooniks on Jaapani-Eesti koostöös sündinud heliteose esmaettekanne. Kontsert-produktsioon „Mõts/Mori“ sünnib Mari Kalkuni ja Jaapani produtsendi Ryota Nozaki ning jaapani muusikute koostöös. Festivalile eelneval nädalal valmistatakse ette muusikateos, mis jõuab publikuni ekslusiivsetel kontsertõhtutel Viitina kõrtsi küünis. Kaasa löövad kogukonna lapsed.

Aigu Om! 2024. aasta programmi esimene tegevus saab aga alguse sel aastal, mil Uku Sepsivart paigaldab metsaskulptuuri, mida loodus ise aasta jooksul tahuma hakkab.

Aigu Om! on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmist. Ole kursis Euroopa kultuuripealinna programmiga. Telli Tartu 2024 uudiskiri.

Saunaviht

Jaga
Kommentaarid