Mõiste „linn“ on Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 raames oluliselt laienenud ning seda illustreerib ilmekalt kunstifestival „Linnast välja“. Nagu nimi vihjab, toob festivali kunsti linnast välja maale, publikule lähemale. Festivali tähtsündmuseks on plaanitud kunstitee avamine 2024. aasta suvel, kuid ettevalmistused käivad Tartu vallas juba praegu. Esimesed kunstiteosed peaksid valmima sellel kevadel.

Tartu on tuntud kui Eesti tänavakunsti pealinn. Linnas tegutsevad aktiivselt pika ja lühema ajalooga galeriid ja linlased on harjunud kunstisündmuste rohkusega. Kunstnikke on ka Tartu vallas tegutsenud alati, kuid kunstielu on vallas elavnema hakanud alles viimastel aastatel. Näiteks on aktiivse avalikkusele suunatud kunstiga esile tõusnud Tartumaa 2022 aasta külaks pärjatud Äksi alevik.

Laeva pensionäride seltsi liikmed lustivad Erik Alalooga installatsioonide näitusel.

Äksist läbisõitjad on saanud juba mitmel hooajal nautida kohalike loodud maanteekunsti: Tiina Tambaumi ja Leo Hertmanni visuaalselt efektseid ja sotsiaalselt tundlikke valgusinstallatsioone ning nende interaktiivset, pidevalt uuenevat, erinevatele kaasaja probleemidele. Sealhulgas on keskonnaprobleemidele tähelepanu juhtivat Äksi kaubanduskeskus.

Maapiirkonnas publikut jagub

Installatsioone on käinud nautimas professionaalsed kunstnikud, kriitikud kui ka väliskülalised, aktsioonides aktiivselt osalevast kogukonnast rääkimata. Kaasaegse eesti kunsti säravamate autorite näituste maale toomisega on aga tähelepanu pälvinud Galerii No1, kus viimastel hooaegadel on esinenud näiteks Eesti kultuurkapitali aastapreemia laureaat, interdistsiplinaarsel väljal tegutsev Erik Alalooga, tunnustatud skulptor Eike Eplik, tipptasemel maalikunstnikud Karin Strohm, Enn Tegova, varalahkunud Eva Elise Oll jt.

Äksi kaubanduskeskus, installatsiooni autorid Tiina Tambaum ja Leo Hertmann.

Näituste populaarsus kohalike ja turistide seas on näidanud, et kaasaegsel kunstil on maapiirkonnas publikut ning kunstisündmused elavdavad oluliselt ka kogukonnaelu. Nii pole vaja kunsti linnast välja maale toova kunstifestivali inspiratsiooni vaja kaugelt otsida. Idee on võrsunud headest kogemustest, kunsti ja kogukondade kujunenud sünergiast Tartu vallas.

Festivali „Linnast välja“ kunstiline juht, kunstnik ja Galerii No1 kuraator Hando Tamm on sõnastanud olulise tõe: „Maal elav inimene ei pea kuulama vaid lembemuusikat, ega vaatama maale, mida keegi neile kinkinud on. Maal elamine on valik, kuid see valik ei tohiks piirata heale kultuurile ligipääsu!“

Kunst ootamatutes kohtades

Tamme ja teiste korraldajate eestvedamisel toimuvad festivali raames ka keskkonnahoidliku kunsti töötoad erinevatele eagruppidele, valmivad biolagunevad skulptuurid ja maanteenäitus.

Mitme Tartu vallas paiknevate jalakäijate tunnelite seinad kattuvad maalingutega.

Koos Pallase kunstitudengitega kattuvad maalingutega mitme Tartu vallas paiknevat jalakäijate tunnelite seinad. Kultuuripealinna aastal kogunevad erinevate riikide kunstnikud rahvusvahelisse kunstilaagrisse ja seal sündivad teosed rõõmustavad hiljem ka rändnäitusena mitme Lõuna-Eesti valla rahvast. Kunstipeo vääriline saab olema Galerii No1 näituseprogramm ja näitused avanevad ka mitmes üllatavas kohas.

Korraldajad loodavad, et festivali käigus tehtud teosed hakkavad moodustama inspireerivaid trajektoore, mida mööda maal kulgeda ning juhivad tähelepanu põnevatele ja ehk ka unustatud paikadele.

Kunstiteed avastades võib kergesti juhtuda, et murtakse välja mitte ainult harjumuspärasest keskkonnast, vaid ka kinnistunud mõttemustritest. Lihtsalt tule linnast välja!

Kunstifestival „Linnast välja“ on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmist. Ole kursis Euroopa kultuuripealinna programmiga. Telli Tartu 2024 uudiskiri!

Jaga
Kommentaarid