Paganlik PärimusÖÖ toob vanad kombed ja uued tehnilised lahendused vaatajateni Kubijas 24. augustil 2024. Õhtu algab minilavastustega, kulmineerub ÖÖtantsupeoga ja lõpeb kirmaskitega.

Õhtu tippsündmus ÖÖtantsupidu juhtlausega „Õnnemärgi all sündinud“ äratab ellu esivanemate uskumused. Esile tulevad erinevate piirkondade – Saare-, Viru-, Harju-, Võru- ja Setomaa – paganlikud traditsioonid omapära mustrite ja sümbolitega.

Pidu algab samaaegselt viie erineva Juhan Jaigi tondijuttudel põhineva lavastusega. Kõik lavastused etenduvad ühe tunni jooksul kuni viis korda.

Värske pilk armastatud traditsioonile

„Tantsupeod on muutunud eestlaste igapäevaelu traditsioonide osaks, millele lisame värskust tehniliste lahenduste ja valgusšõuga,“ rääkis ÖÖtantsupeo kunstiline juht Maire Udras.

Lisaks tantsule ja laulule on pärimuskultuuri loomulikud osad ka looduskeskkond ja kohalik toit, millega PärimusÖÖ käigus saavad lähemalt tutvust teha ka külalised kaugemalt.

Õhtu jätkub Kubija laululava ümbruses kirmaskitega. Huvilised saavad ise erinevate piirkondade tantsijate ja pillimeestega jalga keerutada ning taaselustada endisaegse, suvel Kagu-Eestis peetud külapeo traditsiooni.

„Noortel on hea võimalus õppida meie pärimust nii, et ka ise protsessi naudib,“ ütles Udras. „Noored saavad etendusi vaadata, erinevate piirkondade kirmaskitel tantsida ja lihtsalt sooja Eesti suve nautida,“ jätkas ta.

Peo taassünd

Esimene ÖÖtantsupidu sai alguse 2016. aastal juhtideega „Kohtumised ristteel“, mis osutus äärmiselt populaarseks. Projektijuhi Kristi Valsi sõnul saab tuleva aasta Paganlik pärimusÖÖ suurejoonelisem ja mitmekülgsem.

Ligi 4000 vaatajat mahutavale publikualale planeeritakse lisa-tribüüne ning muutunud on ka publiku roll. Kui 2016. aastal said külastajad lihtsalt tantsupidu pealtvaatajana nautida, siis sel korral saavad vaatahad olla ise aktiivsed osalejad, kogedes erinevate piirkondade traditsioone ja tavasid

Paganlik PärimusÖÖ on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmist. Ole kursis Euroopa kultuuripealinna programmiga. Telli Tartu 2024 uudiskiri!

Jaga
Kommentaarid