Tartu 2024 programmis toob Kanepi festival Euroopa kultuuripealinna tiitliaastal 19.–20. juulil kokku teadlased, eksperdid, ettevõtjad ja teised huvilised igati sobivas kohas – Kanepi vallas –, et arutada kanepi rolli põllu- ja pärandikultuuris.

Kultuuripealinna aastaks ettevalmistades tulevad juba tänavu 17. oktoobril festivali eelsündmusele Kanepi seltsimajas kokku asjatundjad, et arutada Kanepi kohanime etümoloogiat, piirkonna sümboolikat ning kanepikasvatust Eestis.

Tõusev trend

„Tööstusliku kanepi kasvatamine ja väärindamine on maailmas tõusev trend,“ rääkis Kanepi festivali eestvedaja Kerli Koor. „Festivalil tuleb juttu tööstusliku kanepi kasutusvõimalustest ja taime väärt omadustest, aga ka piirangutest ja keskkonnahoidlikkusest,“ ütles Koor.

Eesti esimese kanepi seemnesordiga loodud kanepipõld.

Kanepil on omadus imada endasse süsinikdioksiidi ja vabastada hapnikku rohkem kui puud. Tööstusliku kanepi kiud on tugevad ja paindlikud ning sellel on potentsiaali asendada mittetaastuvaid toormaterjale. Ühtlasi on kanep üks iidsemaid kultuurtaimi, mida on sajandeid kasvatatud vastupidava kiu ja õlirikaste seemnete saamiseks.

„Tegu on tõelise tuleviku supertaimega, mis tekitab põnevust ja mille kasvatamine on keskkonnasõbralik,“ jätkas Koor.

Kanepilabürint

Festivalil saab osaleda nii Eesti kui ka välisekspertide juhendamisel erinevates töötubades. Võimalus on luua kanepikiust kunsti, valmistada kanepiõlist kosmeetikat, mekkida kanepiteed või kasvatada endale ruutmeeter kanepit ning nautida tasemel meelelahutusprogrammi.

Varasemalt on Kanepi vallas ootamatult populaarseks osutunud festivali korraldajate loodud kanepilabürint. Koor kinnitas, et ka Euroopa kultuuripealinna aastaks kasvatatakse labürint, mis on loodud Eesti esimesest kanepiseemnesordist. Labürint üllatab seiklejaid põnevate paikade ning tegevustega.

Kanepi festival on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmist. Ole kursis Euroopa kultuuripealinna programmiga. Telli Tartu 2024 uudiskiri.

Jaga
Kommentaarid