„Jagame meie lõunanaabritega ajalugu ja unistusi, aga teame üksteisest vähe,“ rääkis lavastaja Andres Noormets. „See lavastus tahab olla sild üle piiri, mis meid lahutab. Vaatame üksteisele lahtiste silmadega otsa ja püüame aru saada, mis meile vastu vaatab ja vastu peegeldub.“

Lavastusprotsessi on kaasatud Valmiera draamateatri ja Ugala teatri näitlejad, mõlema teatri tehnilised meeskonnad ja kunstnikud. Lavastaja on Andres Noormets, näidendi autor Ott Kilusk.

Ugala ja Valmiera draamateatri koostöö juured viivad 1953. aastasse, mil Valmiera teatri tegijad esimest korda 70 aastat tagasi Ugalat külastas. „Väärtustamaks ja hoidmaks pikaajalist sõprust, suhete soojendamiseks ja mõlemapoolseks kultuuriarenguks, ühendame kahe teatrilinna loomejõud ja toome selle auks lavale värske teatritüki,“ ütles Noormets.

Lavastaja Andres Noormets

Ta lisas, et teatrite koostöö oluline eesmärk on ka erinevate kultuuriruumide ja rahvaste integreerimine – tutvustame Eesti inimestele Läti inimesi, teatrit ja kultuuri ning vastupidi.

Lavastuse laiem eesmärk on siduda kahe riigi kultuuriruume, avardada kunstnike silmaringi ja vastastikuseid arenguvõimalusi. Koostööprojekt pakub mõlemale teatrile võimaluse olla kaasatud Euroopa kultuuridialoogi ning tõsta teadlikkust teatrite kui kultuurikandjate rollist.

Lavastust täiendavad esietendusele eelnevad harivad ja meelelahutuslikud pilootprojektid teatriga seotud ühiskondlikel teemadel. Taskuhäälingutes ja vestlusringides räägivad eksperdid vaimsest tervisest ning selle hoidmisest kultuuris ja kultuuri abiga. Samuti keskkonnahoidlikkusest teatris ja teatri abil, noorte kaasatusest kultuuri ning põlvkondadevahelisest kultuuri mõtestamisest ja edasi kandmisest.

Tartu 2024 maamärk peatus Viljandis Ugala teatri ees.

Ühtlasi soovib Ugala teater pilootprojektidega tõsta Eesti kultuuri- ja teatrihariduse taset ning tõsta Viljandis paiknev Ugala teater rahvusvahelisele kaardile.

Koostöölavastus esietendub 2024. aasta sügisel ning kahe riigi teatrisõpradeni jõuab kokku vähemalt 20 etendust Eestis ja Lätis.

Ugala ja Valmiera draamateatri ühislavastus on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmist. Ole kursis Euroopa kultuuripealinna programmiga. Telli Tartu 2024 uudiskiri.

Jaga
Kommentaarid