Kultuuripealinna aasta tegevustesse mahub palju. See ei tähenda üksnes kõrgel tasemel etendusi, kontserte ja vabaõhuüritusi, vaid euroopalike väärtuste, kultuuri- ja mõtteruumide kokkutulemist. 2024. aasta annab kogukondade ja kultuuri eestvedamisel tervele Lõuna-Eestile tugeva tõuke vajalikeks tulevikku vaatavateks muutusteks, nii inimeste hoiakutes kui ka igapäevases käitumises.

Euroopa kultuuripealinna tiitli võitmisel 2019. aastal ei mõelnud keegi julgeolekust, sõjast keset Euroopat ega ka peagi vohama hakanud koroonaviirusest. Päevaga muutus mullu 24. veebruaril Tartu 2024 loovkontseptsiooni Ellujäämise Kunstid roll ja mõte, mis puudutab meid kõiki valusalt.

Tänagi on raske rääkida asjadest, mida me veel ei tea ega oska märgata. Läinud aasta on meile õpetanud aga üht olulisemat ellujäämise kunsti. Tartu ja Eesti piirid pole üksnes geograafilised tähised. Me elame hetkes, kus Euroopa koostöö, ühtsus ja demokraatia on kultuuri edasi elamiseks hädavajalik.

Ellujäämine on aina olulisem küsimus nii planeedi, inimkonna kui ka kultuuri püsimise tähenduses. Oleme alles selle teekonna alguses, mida muutuv kliima ja pööraselt arenev tehnoloogia meile toob. Samuti oleme kohalike ja üle-eestiliste poliitiliste ja majanduslike teemadega nii Euroopa kui muu maailma mõjuväljas. Varem või hiljem jõuavad geograafiliselt kaugemal toimuvate arengute tagajärjed ka siia.

Nii on Ellujäämise Kunstid meie ühine kontseptsioon, mille saavad kõik vastavalt oma tunnetusele ise ainesega täita. Siin on ruumi, et spekuleerida nii tehisintellekti apokalüpsise kui ka toidutööstuse arengute üle ja otsida ellujäämiseks vajalikke nõuandeid loodusfolkloorist või kogukondlikelt sidemetelt. Mul on hea meel, et Tartu koos Lõuna-Eestiga näitab siin teed.

Pöörame Eesti kaardi pahupidi

Mullu esitles Tartu 2024 maailmale kultuuripealinna esimesi elamusi, mis väljendavad Tartu ning Lõuna-Eesti omapära sündmuste kaudu. Märtsi keskel keerasime Eesti kaardi pahupidi ja tõime pealinna Põlvasse – „Pealinna peole“ – ja esitlesime neid Tartu 2024 põhiprogrammi sündmusi, mis jõuavad publikuni tuleval aastal just Lõuna-Eestis.

Tegu on suure ja olulise programmipusle tükiga, mis tõstab esile Tartu ning Lõuna-Eesti paikkondlikud eripärad, mis on Euroopale ja osalt mujal Eestiski veel vähetuntud, kuid mida kohalikud kõrgelt väärtustavad.

Kultuuripealinn on 2024. aastal Eesti tippsündmus, mis peab oluliseks nelja tulevikku vaatavat väärtust: omapärasust, jätkusuutlikkust, koosloovust ja ärksameelsust. Lõuna-Eesti eripära avav programm ning külaliste heal tasemel võõrustamine annab paljudele põhjuse külla tulla, külas olla ja tulla taas.

Meie iga samm ja tegu mõjutab keskkonda. Tartu 2024 programm esitab küsimusi ja otsib vastuseid, kuidas elada tulevikus paremini inimesena, ühiskonnana, keskkonnana – seda linnas kui ka maal. Kõik Tartu 2024 sündmused järgivad keskkonnahoidlikke põhimõtteid. Suurt hulka publikut puudutavad kultuurisündmused saavad olla teenäitajateks ka keskkonnahoidlikes muutustes.

Euroopa kultuuripealinnana kannavad meid ülikoolilinnale Tartule ja Lõuna-Eestile omased haritus ja leidlikkus. Kriitiliselt ärksameelsetena uurime kunstide kaudu inimeste ja tehnoloogia, teabe ja teaduse suhteid. Ettevõtlikult ärksameelsetena kasvatame osavõttu kultuurielust, loome uusi elamusi ja keskkondi.

Tartu 2024 koodis on põlvkondade, valdkondade ja rahvuste ülene koosloovus. Tartu 2024 on nii vanavanemate, emade ja isade kui laste Euroopa kultuuripealinn. Koosloovat kultuuripealinna viivad ellu võrgustike kaudu üksteist toetavad kultuurikorraldajad, kes töötavad Eesti ja Euroopa partneritega nii kunsti, teaduse kui ka ettevõtluse vallast.

Kohalik peab dialoogi rahvusvahelisega

Me ei investeeri hoonetesse, vaid panustame inimestesse, suhetesse ja kasvamisse. Usume, et edukas kultuuripealinn on konstellatsioon erinevatest omavahel sünergias töötavatest osakestest, kus kohalik omapära on dialoogis rahvusvaheliselt ajakohaste küsimustega ja esindatud on nii väiksema kui ka monumentaalse iseloomuga projektid.

Tahame, et rahvusvaheline kultuurivahetus saab kultuuripealinna tulemusel Lõuna-Eesti traditsiooniks. Et me oskaks soovida, oodata, nõuda ja ise panustada, et meie kultuur oleks avatud ja ligipääsetav kogu Euroopale. Olgu siis rahvusvaheliste residentuuride, näituste, lavastuste või muude tegevuste kaudu. Me teeme sünergia loomisega algust ja see jääb kestma ka pärast 2024. aastat.

Mammutid surid Haanjas välja, aga meil teistel – inimeste, kogukondade, keelte ja kultuuridena – on veel igatahes lootust. Kasutagem neid teadmisi ja oskusi, mis meil juba olemas on. Andkem edasi ja õppigem juurde neid, mida tarvis, et ka tulevikus oleks Tartus ja Lõuna-Eestis hea elada.

Tiitliaasta avapidustusteni on jäänud vähem kui aasta. 19. oktoobril tutvustame kultuuripealinna tervikprogrammi Eestile ja Euroopale. 26.–27. jaanuaril 2024 kuulutame suure peoga Eesti tippsündmuse Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 avatuks. Tegu on Euroopa suurima kultuurisündmusega, millest kutsume kõiki Tartus ja Lõuna-Eestis osa sama!

Jaga
Kommentaarid