Reinsalu külastas Žõtomõri oblastit, mille Eesti on võtnud Ukraina ülesehitamise töös oma sihtpiirkonnaks. Sealne tehnikaülikool omistas talle audoktori kraadi ning sellega seoses pidas välisminister loengut muuhulgas agressioonikuriteoga seotud tribunali loomise teemal, ent see tuli pooleli jätta.

„Poole pealt algas õhuhäire, mispeale pidid sajad tudengid varjendisse minema,“ kirjeldas Reinsalu dramaatilist hetke. „Viskasin märkmed kõrvale ja rääkisin peast, mida Ukraina tulevikust arvan,“ meenutas ta. Kohalike võimukandjate sõnul põhjustas õhuhäire Iraani droon, mis lõpetas oma teekonna kütuse reservhoidlas mõne kilomeetri kaugusel Eesti välisministri hotellist.

Eesti delegatsioon sattus täna teisegi ärevasse situatsiooni. Reinsalu sõitis koos Eesti suursaadiku Kaimo Kuusega soomusautos, kui selles puhkes tulekahju. „See läks seest põlema, leekidesse. Tagumine luuk ei avanenud,“ kirjeldas minister. „Ahmisime tossu sisse,“ ütles ta.

Žõtomõr tänab Eestit

Töökohtumised ja -jutuajamised sai Reinsalu vaatamata takistustele siiski tehtud. „Avaldati tänu selle eest, et Eesti abi on olnud konkreetne, mitte ainult retooriline,“ sõnas Reinsalu Eesti abiprojektide kohta, milleks on 160-kohaline lasteaed Orvutši linnas ning Venemaa poolt purustatud Malõni silla taastamine.

„Žõtomõri tänavatel sõitsid mulle vastu Eesti bussid, mida oleme andnud üle 40,“ lausus minister. Sealne kuberner tänas selle eest, sest senised bussid pidid minema sõjaväelaste transportimise tarbeks rindele ning ilma Eesti panuseta poleks lastel koolibusse olnud.

Eile õhtul kohtus Reinsalu ka Ukraina ametivenna Dmõtro Kulebaga, kellega arutati NATO Vilniuse toppkohtumise teemat. „Ukraina ootab selgeid, tugevaid sõnumeid ja palus Eestil ka selle eest seista,“ sõnas välisminister.

Reinsalu Kiievis: Ukraina ja Euroopa julgeoleku huvides on tegevuskava NATOsse astumiseks

Välisministeerium

Välisminister Urmas Reinsalu viibib visiidil Ukrainas, kus ta eile õhtul kohtus oma kolleegi Dmõtro Kulebaga. Täna külastas Reinsalu Žõtomõri oblastit, kus ta arutas omavalitsuse juhtidega koostööd piirkonna ülesehitamisel.

Kohtumisel Kulebaga räägiti esmaspäeval Brüsselis Euroopa Liidu välis- ja kaitseministrite ühiskohtumisel tehtud otsusest anda Ukrainale 12 kuu jooksul miljon mürsku. „See on oluline samm, et aidata Ukrainal kaitsta end ja kogu Euroopa julgeolekut, aga Ukraina vajab erakorraliselt veel täiendavat kaitseabi, et seista vastu Venemaa jätkuvale täiemahulisele agressioonile,“ ütles Reinsalu.

„Euroopa julgeolek peab olema ilma hallide tsoonideta ja jätkusuutliku rahu nimel Euroopas peab Ukraina võitma,“ ütles Reinsalu oma Ukraina kolleegile. Ta rõhutas, et Ukrainale tuleb NATO tippkohtumisel Vilniuses anda kindel ja ühemõtteline tegevuskava alliansiga ühinemiseks.

Kulebaga räägiti ka sammudest Venemaa kurjategijate vastutusele võtmisel. Reinsalu sõnas, et tervitab Rahvusvahelise Kriminaalkohtu otsust president Vladimir Putini ja Maria Lvova-Belova kohta, aga karistamatuse vältimiseks tuleb luua ÜRO mandaadiga rahvusvaheline tribunal. „Putin ja tema käsilased on pannud toime kirjeldamatuid sõjaroimasid ja inimsusevastaseid kuritegusid, mida riigid ei tohi majandus- ja poliitiliste huvide tõttu ignoreerida.“

Täna hommikul külastas Reinsalu Žõtomõri, mis on Eesti fookuspiirkonnaks Ukraina ülesehitamisel, ja seal asuvat polütehnilist ülikooli, kus ta pälvis ka audoktori kraadi. Kraadi üleandmise järel pidas välisminister tudengitele Venemaa vastutusele võtmise teemalise loengu, mille katkestas Venemaa rünnaku tõttu käivitunud õhuhäire. „Poole oma loengust pidasin pommivarjendis, mind ümbritsesid Ukraina noored, kes on sõjaõuduste tõttu nüüdseks juba harjunud pommivarjendis haridust omandama,“ tõdes Reinsalu.

Reinsalu arutas Žõtomõri omavalitsusjuhtidega jätkuvat koostööd piirkonna ülesehitamisel. Reinsalu sõnul on Eesti soov anda Žõtomõrile praktilist abi, nagu lasteaed Ovrutšis ja silla taastamine Malõnis.

Jaga
Kommentaarid