Alustuseks toob Maxim Manturov esile organisatsioonid, kes on investeerinud arukate juturobotite loomise projekti. Nende seas on OpenAI (ChatGPT arendaja), Microsoft (MSFT) ja Google (GOOGL). Ta ütleb, et nüüd osalevad nad „tehisintellekti võidujooksus“, mida juhib endiselt väikese eduga Microsoft.

„Microsoft on juba teatanud mitme miljardi dollari suurusest investeeringust OpenAI-sse (väidetavalt kuni 10 miljardit dollarit) ja tehisintellekti kasutuselevõtust oma Bingi otsingumootori jaoks. See võimaldab kasutajal otsingumootoriga suhelda, et saada otsingupäringutele üksikasjalikumad vastused.“ Ka Microsofti tegevjuht Satya Nadella on CNBC-le antud intervjuus öelnud, et ta peab tehisintellektil põhinevat otsingut ettevõtte suurimaks saavutuseks alates pilveteenuste kasutuselevõtust 15 aastat tagasi.

Samal ajal on loodud ka Google’i versioon nimega Bard.

„Google’i maine võib siiski saada kahjustada, kui ta edendab tehisintellektil põhinevat vestlustehnoloogiat liiga kiiresti,“ rõhutab Manturov.

Manturov toob esile ka Hiina ettevõtete Baidu (BIDU) ja Alibaba (BABA) tehisintellektil põhinevad arendused. Ta usub, et Hiina turg võib minna oma teed, kuna Hiina võib keelustada ChatGPT-l põhinevad tehnoloogiad ning USA on omakorda võimeline piirama Hiina tehnoloogiaid oma territooriumil.

Ekspert soovitab investoritel uurida lähemalt ka Apple’i (AAPL) tegevust, sest Apple toodab komponente, mis võimaldavad masinõpet, nagu Face ID. Lisaks tegeleb valdkonnas ka IBM (IBM), kes on viimastel aastatel kasutanud tehisintellekti võimalusi, et aidata ettevõtetel ülesandeid automatiseerida ja virtuaalseid abilisi luua.

„Turg eeldab, et IBM jätkab tehisintellekti kaasamist turva- ja automatiseerimisrakendustes kasutatavasse tarkvarasse, selle asemel et luua eraldiseisvaid tooteid,“ selgitab Manturov.

Lisaks juhib analüütik tähelepanu kiibitootjate turule ja turu börsil kaubeldavatele fondidele.

Tehnoloogiasektori hindamise seisukohast oli 2022. aasta üldiselt raske. Siiski on ChatGPT aidanud elavdada nõudlust tehnoloogiaaktsiate järele.

„Kui oluline investeering tehisintellekti potentsiaali turustamisse võib viia praktilise läbimurdeni ajaks, mil USA Föderaalreserv hakkab rahapoliitikat leevendama, on see oluline tõuge eespool nimetatud aktsiatele,“ teeb analüütik järelduse.

Kapitali kaotamise risk. Investeeringute varasemad tulemused ja tulevikuprognoosid ei taga tulu tulevikus.

Jaga
Kommentaarid