Koalitsioonikõnelustel räägiti eile sotsiaalvaldkonnast ja täna energeetikast. Erakonnad ütlesid tänasel pressikonverentsil, et tasuta ühistransport vajab ülevaatamist, ja lubasid korraldada liikuvuse reformi.

„Selle eesmärk on, et inimesed saaksid sealt, kus neil on vaja, sinna, kuhu on vaja, ja sellel ajal, kui neil on vaja. Soovime vähendada ka autostumist ehk siis kuidas inimesi panna rohkem ühistransporti kasutama. Seetõttu on see laiem reform,“ ütles Kallas Delfile. Ta rääkis, et näiteks Hiiumaa puhul hõlmab see nii bussi kui ka praami ning oluline on, et terve transpordiahel oleks kaetud. „Seal on vaja tervikpilti ja on vaja selget vedamist.“

Kas tasuta ühistransport kaotataks kõigi jaoks? „Eakatele, lastele ja puudega inimestele oleks see tasuta,“ sõnas Kallas. Praegu on suurem osa maakonnaliine kõigile tasuta, olenemata vanusest. Kallas rääkis pressikonverentsil, et Eestis tuleb teha liikuvuse reform, mis võtaks arvesse seda, kuhu inimestel päriselt on vaja liikuda, ning minimaalselt hoitaks üleval liine, mida ei kasutata. Tema sõnul aitab efektiivne ühistranspordivõrk vähendada autode kasutamist.

Kas riik tagab meretuuleparkidele tulukindluse? Nimelt on vastavad arendajad soovinud, et riik tagaks neile tulukindluse, kus hind ei saa langeda alla teatud piiri või kui peaks langema, siis saavad nad toetust.

„Me arutasime seda kahepoolset süsteemi ehk siis mitte ainult see põrand, kui hind langeb alla mingi piiri, vaid ka lagi, kui hind on liiga kõrge, siis raha tuleks riigile tagasi. Sellist süsteemi me plaanime, samamoodi siis meretuuleparkidel vähempakkumine selleks, et katta seda elektritarbimist, mida muudest allikatest ei tule,“ ütles Kallas.

Koalitsioonikõnelustel oli erakondadel juttu ka sellest, et rohkem peab panustama vaimse tervise valdkonda, eriti vaimse tervise murede ennetamisesse. Kallase sõnul pole erakondadel suurt loosungit, et kui mõned sammud tehakse ära, siis on probleemid lahendatud. „Terve rida erinevaid teemasid, näiteks seire, et meil väga mitmed erinevad organisatsioonid tegelevad selle küsimusega. Teiseks õppekohad, kas on võimalik ümber õppida, näiteks mikrokraadid selleks, et neid psühholooge tuleks rohkem juurde,“ rääkis Kallas.

Pressikonverentsil kinnitas Kallas sedagi, et Elektrilevi tuleb Eesti Energiast lahutada ning selles küsimuses olevat loodav koalitsioon üksmeelne.