„Ikka ja jälle tuleb tõdeda, et meil oli jälle õigus, mis sest, et saime hullu moodi tuld ja tõrva kõigist torudest,“ kommenteeris EKRE esimees Martin Helme tänast uudist, et politseijuhile Elmar Vaherile ja MTA tollijuhile Eerik Heldnale esitati kahtlustus kelmuses ja kelmusele kaasa aitamises.

Helme meenutas, kuidas tollane siseminister Mart Helme 2019. aastal Vaherit ametist vabastada üritas. „Asju, mille eest, oli küll ja veel. Selle asemel et küsida, mis siis probleem on, tormasid kõik püha Elmarit kaitsma. Vahetult enne ministri kohalt tagasi astumist oli Mart Helmel tehtud ära kõik vajalikud ettevalmistused Vaheri ametist kõrvaldamiseks distsiplinaaruurimiseks ühe väga halvasti lõhnava hanke pärast. Aga no siis tuli kuidagi väga hea ajastusega ei-tea-kust maailma suurim skandaal teemal homod-jooksku-Rootsis ja Mardil viskas üle ning ta andis ameti üle erakonnakaaslasele, kes pani protsessi kahjuks kohe jää peale,“ rääkis Martin Helme.

„Teisest küljest, juulis 2020 lahkus ootamatult ametist maksuameti juht Valdur Laid. Lahkus pärast ühte väga pingelist koosolekut minu kui ministriga, kus ma ütlesin talle, et ma ei kiida heaks tema otsust võtta tööle Eerik Heldna,“ jätkas Helme. Helme sõnul oli tal toona palju negatiivset taustainfot Heldna kohta, mistõttu ta püüdis Heldna tollijuhiks saamist ära hoida.

Seeder: politseijuht oli neli aastat potentsiaalselt šantaažile haavatav

Isamaa erakonna juht Helir-Valdor Seeder nimetas tänast uudist politseijuht Elmar Vaherile kahtlustuse esitamisest šokeerivaks.

„Kuigi kahtlustus ilmnes nüüd, leidis selle aluseks olnud intsident aset juba 2019. aastal. See tähendab, et PPA peadirektor oli potentsiaalselt neli aastat olnud haavatav manipulatsioonidele ja šantaažile,“ sõnas Seeder. „Tegu on erakordselt tõsise ohuga meie julgeolekule, mida kaitsepolitseil tuleb politseijuhi vastutustundetu käitumise tõttu süvendatult uurida.“

“Juba Vaheri ametikohast tulenevalt tuleb kahtlustusse suhtuda ülima tõsidusega ning selle tõeks osutumisel rakendada kangeimat võimalikku karistust, andmaks selget signaali, et korruptsioonil pole Eestis kohta,“ lisas ta.

EKRE-l olid Vaheriga suusad risti hiljemgi

2021. aastal nõudis EKRE valitsuselt Elmar Vaheri ametist vabastamist, sest nende hinnangul valetas Vaher meeleavalduse kohta, mis tol aastal toimus ja kus politsei jõudu kasutas. EKRE kutsus Vaheri selle kohta selgitusi andma ja Vaher ütles, et politsei lähtus oma tegevust planeerides kaitsepolitsei ohuhinnangust, mille järgi olid meeleavaldused ohtlikud põhiseaduslikule korrale. EKRE tutvus memoga ja leidis, et selle kohta puudus dokumentides info.