Igas ketis erinev bränd

Igal toidupoeketil on müügil oma brändi tooted, mis on teistest enamasti soodsamad. Näiteks on kõigil suurematel piimatööstustel kaubanduskettide hulgas oma strateegilised partnerid, kellele suurem osa oma populaarsematest piimatoodetest müüakse ning tänu sellele ka soodsamat hinda pakutakse. Nii võib mõne brändi toodet saada ühes ketis soodsama hinnaga kui teises.

Toidukauba kvaliteet

Eri poodide toidu kvaliteedis võib olla oluline erinevus. Kui mõnes kaupluses tuleb hoolega värskemaid vilju otsida, siis teises on pea kõik puu- ja juurviljad värsked. Sellest võib tuleneda ka hinnaerinevus. Ka töödeldud toidu võrdluses on oluline eristada kvaliteetseid tooteid vähem kvaliteetsetest. Näiteks kanafileest hakkliha hinda ei saa võrrelda kanamassist valmistatud hakkliha hinnaga. Nende hind ja kvaliteet on erinev ning teadlik ostja otsib kvaliteetsemat või just soodsamat toodet mistahes poeketist. Seega peaks ka võrdlusesse võtma samaväärsed tooted.

Toidukauba päritolu

Coopi poodidest leiab nii kodumaist toodangut kui ka imporditud tooteid. Tänu sellele, et välismaa kauba tootmismaht on siinsest oluliselt suurem, saavad nad oma tooteid müüa ka soodsama hinnaga. Paljud välismaised kaubandusketid eelistavad oma tootevalikusse panna just soodsamat ja välismaist toodangut, samas kohalikud toetavad kodumaiseid tootjaid. Hinnavõrdluses kahte eri päritolu tooteid võrrelda ei saa. Kui eelistad eestimaist, siis EKI andmeil on suurim eestimaise toidu valik Coopis.

Selleks, et tarbijad oskaksid paremini vahet teha lihtsalt Eestis valminud ja Eestis kohalikust toorainest valminud toidukaubal, on Eesti Toiduainetööstuse Liit välja töötanud erinevad märgised. Kõik ikka selleks, et oskaksime riiulilt kergema vaevaga üles leida need toidud, mis on valminud kohalikust toorainest ning aitavad töös hoida kodumaist toidutööstust.

Omamärgitooted vs. bränditooted

Enamik kaubanduskette müüb eritellimusel valminud omamärgitooteid. Nende sisseostuhind on soodsam ning tänu sellele on poodidel võimalus neid ka klientidele teistest bränditoodetest odavamalt pakkuda. Hinnavõrdluses saame võrrelda kahe keti omamärgitooteid, kuid mitte ühe poe puhul omatoodet ja teise puhul tuntud brändi.

Vali targalt!

Erinevate toodete hinnavõrdlused ei peegelda kaupluse tegelikku hinnataset. Erinevate brändide tooted on poekettides erineva hinnaga ning hind sõltub ka toote päritolust. Lisaks on oluline jälgida, et võrreldud ei oleks tuntud bränditoodet poeketi omamärgitootega. Ostukorvide hindu vaadates võrdle konkreetseid tooteid, mida ise ostaksid, sest ajakirjaniku või uuringu tellija isiklikud eelistused võivad erineda sinu ostukorvist. Nii saad kõige täpsema ning rahakotisõbralikuma tulemuse.

Jaga
Kommentaarid