„Hiina-Vene suhete tugevdamine ja areng on strateegiline valik, mille Hiina on teinud, lähtudes omaenda fundamentaalsetest huvidest ja maailma arengu üldisest tendentsist,“ teatas Hiina välisministeerium, vahendab Interfax.

Kahe riigi juhtidel oli eile mitteformaalne kohtumine formaadis tête-à-tête, mille käigus toimus „sügav ja avameelne arvamuste vahetus Hiina-Vene suhete ja vastastikku huvi pakkuvate küsimuste üle“, teatas Hiina välisministeerium.

Xi ütles, et nii Hiina kui ka Venemaa jäävad kindlaks rahvusliku arengu ja aktiviseerimise saavutamisele, toetavad maailma mitmepolaarsust ning aitavad kaasa rahvusvaheliste suhete demokratiseerimisele. Praktilist koostööd tuleb süvendada erinevates valdkondades ning tugevdada koordineerimist ja koostööd mitmepoolsetel platvormidel, nagu seda on ÜRO, „ning olla rahu ja stabiilsuse tugipunkt kogu maailmas“.

Hiina välisministeerium teatas, et „pooled viisid läbi süvendatud arvamuste vahetuse Ukraina küsimuses“. Xi rõhutas sealjuures, et „Hiina on valmis mängima jätkuvalt konstruktiivset rolli Ukraina kriisi poliitilisele reguleerimisele kaasaaitamises“.

„Enamik riike toetab pingete leevendamist, astub välja rahu kehtestamise ja läbirääkimistega edasiliikumise poolt ning õli tulle valamise vastu,“ teatas Xi.

Xi tuletas meelde, et Hiina avaldas hiljuti dokumendi, „mis kutsub Ukraina kriisi poliitilisele reguleerimisele, on vastu külma sõja aegsele mõtlemisele ja ühepoolsetele sanktsioonidele“.

Xi ütles, et mida teravam on vastasseis, seda aktuaalsemalt kõlab üleskutse mitte loobuda läbirääkimiste pidamise jõupingutustest.