Kristiina Tammets

Nõnda küsisid kogukonnad, kes esitasid mullu oma sündmuste ideed Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi taotlusvooru. Kultuuripealinna tiitel võib paista kõrvalt vaadates kirju sündmuste vedurina, mis kihutab kiirrongina läbi Eesti, et jõuda Emajõelinna ja sinna jäädagi. Aga kas ja kuidas ulatub kultuuripealinn lisaks Tartule ka teistesse paikadesse Lõuna-Eestis?

Kõiki kahtlejaid tasub aga reipalt kaasa kutsuda, sest kasu tekib siis, kui olla ise aktiivse suhtumisega! Kultuuripealinna algatus aitab koos partneritega hoogu anda paljudele kohalikele kogukondadele, kes on otsustanud Tartu 2024 rongi peale hüpata. Lõuna-Eesti kogukonnaprogramm tervelt 20 omanäolise sündmusega ongi üks neid vaguneid, milles kogukonnad sõidavad Euroopa kultuuripealinna siinseid väärtusi tutvustama.

Täpsuse huvides peab ütlema, et kuna Tartu on järgmisel aastal Euroopa kultuuripealinn koos Lõuna-Eestiga, ei sõidagi need kogukonnad kuhugi ära, vaid otse vastupidi. Kõik kogukonnasündmused toimuvad Lõuna-Eesti eri paigus, et pakkuda kultuuripealinna külalistele lähedalt ja kaugelt võimalust osa saada siinse kultuuriruumi omapärast ja rikkustest.

Võru linna päevad mullu suvel

Kogukondadele hoogu juurde

Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammist leiab eriilmelisi sündmusi, mis tõstavad esile siinset puhast loodust, pärimuskultuuri ning toidutraditsioone. Aga veelkord – mis kasu on sellest kõigest külamajas ja metsatalus?

Kasu peitub vaataja silmades, kuid sõltub ka oskusest näha võimalusi. Näiteks vajab enamik korraldajaid vabatahtlikke abikäsi ja otsib kohalike teenuste pakkujaid, tavapärasest toitlustusest ja majutusest enamatki. Nii tekivad uued kontaktid, sõbrad ja kliendid. Tekivad uued ideed ja koostööprojektid ning kasu, mis esmalt ehk rahas mõõtes väike, kuid emotsionaalses mõttes suur. Ja kui koostöö seemned on hea energiaga idanema pandud, ei lase ka head tulemused ning võimalused end kaua oodata.

Nõnda on see suurte algatuste korral, millest saab pikas plaanis võita igaüks ja piirkond tervikuna. Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 on kindlasti üks neid piirkonnaüleseid suursündmusi, mis annab tuge kogu Lõuna-Eestile. Seejuures on igal kultuuripealinna projektil oluline roll ja partnerid, kes annavad panuse.

Lõuna-Eesti kogukonnaprogramm ja selle kaasrahastajad peavad oluliseks just kohalike kogukondade kaasamist ja võimestamist, et lisaks põnevate sündmuste edukale korraldamisele tekiks kogukonnaliikmetel uusi oskusi ja koostööideid edasiseks.

Saunamajake Lõuna-Eesti metsatalus

Piirkondlik arendusprojekt

Lõuna-Eesti kogukonnaprogramm ongi regionaalne arendusprojekt, mille eesmärk on laiem kui kultuuripealinna sündmuste korraldamise toetamine. Kogukonnaprogrammi kõik tegevused on suunatud pikaajalise positiivse mõju saavutamisele Lõuna-Eesti piirkonna arendamiseks, kaasates tugevalt kohalikke kogukondi, edendades noorte ettevõtlikkust ja toetades kestlikku arengut kogu piirkonnas.

Avatud taotlusvoorus sõelale jäänud sündmuste korraldajad osalevad kogukonnasündmuste tugiprogrammis, mis kestab kokku pool aastat ning koosneb kuuest koolitusmoodulist ja mentorkohtumistest. See võimaldab temaatiliselt avada ja läbi töötada kõik sündmuse korraldusega seotud olulised aspektid. Osalejad saavad harjutada koostööd nii oma meeskonnaga kui ka teiste kogukondadega, et arendada enda sündmust ja lihvida korraldamisoskusi võimalikult praktilisel moel.

Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi sündmused kestavad kaks aastat, alates sellest kevadest ning kulmineerudes 2024. aastal. Millised on kogukonnaprogrammi lõplikud kasud kõigile osapooltele, saab öelda alles pärast projekti lõppu kultuuripealinna-aasta lõpus. Siiski näeme esmaseid tulemusi juba sel aastal esimeste põnevate kogukonnasündmuste näol. Selles pole aga kahtlust, et kultuuripealinna rongile hüpanud kogukonnad saavad sellest sõidust ainult võita ning kahtlemata jagub võidurõõmu kogu Lõuna-Eesti piirkonnale laiemalt.

Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi 20 sündmust

Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi raames korraldame 2023.2024. aastal 20 kogukonnasündmust, mis aitavad esile tõsta Lõuna-Eesti väärtusi: puhast loodust, mitmekülgset kultuuripärandit, kohalikku toitu ja käsitööd, tervislikku eluviisi, jätkusuutlikke ja innovaatilisi lahendusi ning aktiivseid ja elujõulisi kogukondi.

  1. Peipsi Toidu Tänav 175 km

  2. „Taliteed Emajõe-Suursoos“

  3. „Läbi linna: Valga+Valka“

  4. Seto tantsupidu „Kad´ah kavvõkõ´“

  5. konverents „Kohalik kultuur kui ruumiloome komponent“ Valgas

  6. „Seto kostipäiva aastaring“

  7. Tartumaa toidufestival 2023

  8. Tartumaa toidufestival 2024

  9. kogukonnafestival „Mina tean, kust tuleb minu toit“

  10. dokumentaalne osaluslavastus „Ellujäämiskunstid. KMOMID“

  11. projekt „Sanna!“

  12. roosifestival Kaagjärvel

  13. jõeretkede sari „Avasta Emajõgi!“

  14. maaliliste maastike väärtustamise ja jäädvustamise matkasari Otepääl

  15. „Meelterännak looduses“

  16. Kagu-Eesti kultuuri- ja inspiratsioonifestival „Loovus loob lootust!“

  17. „Avastamata Antsla aarded – järved“

  18. Kodavere laalupido

  19. kogukonnaetendus „Leevaku kullakaevur“

  20. Navi küla kogukonnafestival 2024

Täiendav taotlusvoor on hetkel käimas veel Tartu vallas, et leida sobiv sündmus ka selle omavalitsuse piiresse.

Lõuna-Eesti kogukonnaprogramm on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmist. Ole kursis Euroopa kultuuripealinna programmiga. Telli Tartu 2024 uudiskiri!

Jaga
Kommentaarid