Konkursi eesmärk oli leida autorid, kes avavad Tartut ja Lõuna-Eestit kunstiliselt põnevaimal moel nõnda, et lühifilmid on omaette teosed, aga samas moodustavad ühtse kogumiku. Kokku laekus konkursile 27 ideed Eesti ja 16 ideed rahvusvahelistelt filmitegijatelt.

„Konkurss ja konkurents oli rahvusvaheliselt suur. Dokumentaliste kõnetasid erinevad Tartu ja Lõuna-Eestiga seotud teemad, mistõttu on lõplik valik mitmekesine,“ rääkis Tartu 2024 loovjuht Kati Torp. „Valisime välja kõige intrigeerivamate teemapüstitustega projektid, mis kõnelevad Ellujäämise Kunstidest kindlasti veel kaua pärast Euroopa kultuuripealinna aastat.“

Täiuslik päev karakatiga kalapüügiks. Meeskond koosseisus operaatori assistent Boris Mitrev, režissöör Andrey Paounov, operaator Ivan Chertov ja produtsent Riho Västrik võttepaiga otsinguil.

Valitud ideed ja filmitegijad

Auhinnatud Läti filmi- ja teatrilavastaja Viesturs Kairišs heidab pilgu Piirissaare elule. Peipsi järvega on seotud ka Bulgaaria režissöör Andrey Paounovi film kohalike kalurite isetehtud masinatest ehk karakatitsatest. Animaator Ülo Pikkov jagab isiklikku perekonnalugu läbi Petseri vanavanaema elusaatuse, Jaan Tootsen äratab ellu mälestused ning lood oma lapsepõlve Võrumaalt.

Eva Kübara loo keskmes on sakslanna Hilda Ha, kes elab koos väikese lapsega off-grid elu Võrumaal – metsa sees, voolava vee ja elektrita. Maria Aua lühifilmis on fookuses Tartu ja selle rikastavalt igavad mittekohad ehk imelikud tühermaad, tühjad väljakud ning kõrvalised lobudikud. Rootsi-Taani režissööri Carl Olssoni filmi peategelased on Annelinna kortermaja elanikud ning nende identiteetide ja unistuste mitmekesisus läbi hoone arhitektuuri. Läti filmitegija Andris Gauja film räägib teadusest ja teadlastest, tähistaevast ja limaseentest.

Roosa rändkast seikleb mööda Lõuna-Eestit

Järgneva kaheksa kuu jooksul jõuab igasse filmiga seotud paika Ellujäämise Kunstide Dokprogrammi rändkast, et tutvustada valitud filme ja pakkuda võimalust osaleda loosis, mille auhinnaks on nädal uhkes üksinduses Piirissaarel. Nädal, et võtta aega iseendale, katsetada elu eraldatud saarel keset Peipsi avarusi ja saada osa filmikasseti maailmaesilinastusest. Elu saarel on lihtne, ent karm – argipäev, mugavused ja kontaktid jäävad teisele kaldale. Auhind katab peavarju ja hoolitseb tühja kõhu eest.

Rändkast on oma esimeses peatuspaigas Tartu Kaarsilla juures 23. märtsini. Sealt edasi liigub kast Eedeni kaubanduskeskusesse.

Rändkast ootab hetkel uudistajaid Tartu Kaarsilla Raekoja platsi poolses otsas. Kast valmis koostöös Tartu kunstniku Sashamiga. Loosist saab osa võtta siin.

Lühifilmide tootmist rahastavad Eesti Filmi Instituut ja Tartu 2024. Valiku tegi žürii koosseisus Tartu 2024 loovjuht Kati Torp, Eesti Filmi Instituudi filmiekspert Filipp Kruusvall, režissöörid Moonika Siimets ja Kaur Kokk, operaator Erik Põllumaa ja Tartu 2024 Ellujäämise Kunstide Dokprogrammi kunstiline juht Kaarel Kuurmaa.

Ellujäämise Kunstide Dokprogramm kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmi. Ole kursis Euroopa kultuuripealinna programmiga. Telli Tartu 2024 uudiskiri!

Jaga
Kommentaarid