Maajaam on tehnoloogia- ja kunstitalu, kus põllumajanduse asemel kultiveeritakse uut kunsti. Maajaam avab Euroopa kultuuripealinn 2024 põhiprogrammis näituse „Metsikud bitid“ tuleva aasta suvel, mil publik saab võimaluse maastikul ringi uidata ning Eesti ja välismaa silmapaistvate kunstnike töid avastada.

Näitusele jõuab kümmekond installatsiooni, mis leiavad asupaiga talu ümbritsevas looduses. Seda sarnaselt salapärase internetis sensatsiooni tekitanud metsaauguga, mille Soome kunstnik Antti Laitinen tegi 2018. aastal metsikute bittide esimese näituse jaoks.

„See on manipulatsioon maastikuga, mis juhib publiku tähelepanu sellele, kuidas tänapäeva inimene end ümbritseva loodusega ümber käib,“ rääkis kunstnik ja näituse üks kuraator Taavi Suisalu.

Näituse loojad mõtestavad tehnoloogilist kunsti avaralt. Teosed laiendavad nii harjumuspärase tehnoloogia vahendeid kui ka praktikaid, mis käsitlevad tehnoloogia arengutest tõukuvaid muutusi. „Muutused võivad väljenduda kas inimese mõtlemises, tajudes, käitumises või suhtes teda hõlmava ökosüsteemiga,“ rääkis Suisalu.

Esimesed näituse teosed, mis panevad kased tantsima, transpordivad metsast välja käbid ja lasevad kuulata puude kriiksumist, valmisid mullu suvel. Järgmised teosed valmivad tuleval suvel.

Metsikute bittide näitusel osalevad kunstnikud on valitud rahvusvaheliste avatud konkursside kaudu või saanud kutse näituse kuraatoritelt. Näituse korraldajad on Maajaama eestvedajad Timo Toots ja Mari-Liis Rebane, kunstnik Taavi Suisalu ja linnafestivali UIT korraldajad Kadri Lind ja Marie Valgre.

Et interaktiivseid teoseid publiku peal testida, on Maajaama tegijad varasemalt osalenud avatud talude päeval, mis on plaanis ka eesoleval suvel.

Näitus „Metsikud bitid“ on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmist. Ole kursis Euroopa kultuuripealinna programmiga. Telli Tartu 2024 uudiskiri!

Jaga
Kommentaarid