„See on esimene samm teel õiglase kohtupäeva poole. Putini vahistamismäärus saadab ajaloolise signaali: Ukrainas toime pandud sõjakuritegude algpõhjus on Venemaa juhtide kuritegelikud otsused,“ kommenteeris peaminister Kaja Kallas rahvusvahelise kriminaalkohtu määrust Vladimir Putini vahistamiseks.

„See tähendab, et keegi ei ole kohtu ees puutumatu, ka riigijuhid mitte. Venemaad juhtiv režiim ei pääse vastutusest,“ lisas ta.

Välisminister Urmas Reinsalu rõhutas, et samm tähendab kõigile rahvusvahelise kriminaalkohtu osalisriikidele kohustust Putini maandumise korral nende riigis ta kinni võtta ja kohtule välja anda.

„Venemaa kontrolli all olnud ja olevatel aladel on toime pandud arvukalt ränki kuritegusid – massilised kohtuvälised tapmised, vahistamised, röövimised, piinamised ja vägistamised. Venemaale on sunniviisiliselt viidud ja ebaseaduslikult lapsendatud tuhandeid Ukraina lapsi,“ kirjeldas Reinsalu. „Verised käed ei ole ainult sõjaväelastel, kes on sandistanud või võtnud elusid ukrainlastelt, vaid ka Kremli juhtkonnal, eesotsas Putiniga.“

„Selle uudise järel on moraalselt mõeldamatu, et Lääne liidrid suhtlevad isiklikult Putini kui tagaotsitavaga,“ lisas Reinsalu.