Rahvas kogunes vastuseks pensioniea tõstmisele 62-lt 64-le eluaastale Pariisi Place de la Concorde’ile, vahendab BBC News.

Pensionireformi plaanid on tekitanud kaks kuud teravaid poliitilisi debatte ja streike.

Lõpuks rakendas peaminister Élisabeth Borne põhiseaduse paragrahvi 49:3, mis võimaldab valitsusel parlamendihääletust vältida.

Otsus langetati vaid minuteid enne, kui parlament pidi eelnõu üle hääletama. Põhjuseks oli see, et eelnõu läbiminemine ei olnud kindel.

Paremäärmusliku opositsiooni liider Marine Le Pen teatas, et president Emmanuel Macroni valitsuse vastu algatatakse umbusaldushääletus.

Vasakerakonna La France Insoumise (LFI) juht Mathilde Panot kirjutas Twitteris, et Macron ajas riigi valitsuskriisi ilma parlamendi ega rahva poolt antud legitiimsuseta.

Tuhanded inimesed tulid Pariisis ja teistes linnade tänavatele.

Õhtul puhkesid Pariisis kokkupõrked politseinikega. Keset Place de la Concorde’i süüdati lõke ning märulipolitseinikud kilpide ja kumminuiadega kasutasid pisargaasi ja tühjendasid väljaku.

Ööseks oli vahistatud 120 inimest, teatas Pariisi politsei AFP-le.

Ametiühingud lubasid aga vastupanu pensionireformile jätkata. Confédération Générale du Travail (CGT) lubas järjekordset streigi- ja meeleavalduste päeva 23. märtsil.

Kuigi teiste Euroopa riikidega võrreldes ei ole Prantsusmaa pensioniea tõstmine sugugi dramaatiline, nimetavad oponendid seda sageli „jõhkraks“, „ebainimlikuks“ ja „alandavaks“.

Inimesed peavad pensionipõlve helgeks tulevikuks, aga paljud tunnevad, et praegune rikaste valitsus võtab selle neilt ära.