Juhtumiga kursis olev USA ametnik ütles kohalikule meediale, et Vene hävituslennuk kukutas Musta mere kohal alla USA õhujõudude drooni MQ-9 Reaper, kahjustades selle propellerit.

Droon ja kaks Vene hävitajat Su-27 tegutsesid Musta mere kohal, kui üks Venemaa hävitaja lendas ametniku sõnul tõenäoliselt tahtlikult mehitamata drooni ette ja heitis sellele kütust. Venelased kahjustasid drooni propellerit, mis on paigaldatud Reaperi tagaküljele, ning toimus kokkupõrge, ütles ametnik.

Venemaa ja USA lennukid on sõja käigus Musta mere kohal tegutsenud, kuid see on teadaolevalt esimene tõsine kokkupuude, mis on potentsiaalselt ohtlik eskalatsioon lahingutegevuse kriitilisel ajal.

„Meie MQ-9 droon tegi rutiinseid operatsioone rahvusvahelises õhuruumis, kui seda tabas Vene lennuk. See päädis kokkupõrke ja MQ-9 täieliku kaotusega,“ teatas USA õhujõudude kindral James Hecker ühismeedia kaudu.

„Tegelikult oleks venelaste ebaturvaline ja ebaprofessionaalne käitumine peaaegu põhjustanud mõlema õhusõiduki allakukkumise,“ lisas Hecker. Tema sõnul järgis juhtum Vene pilootide ohtliku käitumise tava.

Ajaleht Daily Mail kirjutab anonüümsele allikale tuginedes, et uuritakse, kas droon tulistati alla.

Venemaa kaitseministeerium eitas teisipäeva õhtul ameeriklaste versiooni juhtunust. Moskva väitel ei olnud selle hävitajatel Musta mere kohal „füüsilist kontakti“ kõnealuse USA drooniga ning lennukid naasid pärast lendu „turvaliselt“ oma baasi.

CNNi teatel jälgis USA Mustal merel toimuvat oma droonidega juba enne sõja algust. USA õhujõudude teatel suudavad Reaperi droonid lennata kuni 15 kilomeetri kõrgusel ja nende andurid võimaldavad koguda luureandmeid pika aja jooksul. Seetõttu sobivad droonid suurepäraselt lahinguväljal ja Mustal merel toimuva liikumise jälgimiseks.