Sandra Liiv

Mul oli memme üle hea meel, et ta sai lahkuda oma kodus: kiiresti ja kergelt. See on tänapäeva maailmas privileeg. Tundsin kergendust hetkeni, kuni leidsin vihiku tema mõtetega ja ülestähendustega viimasest aastast. Sõna „üksi“ kajas vastu pea igalt leheküljelt ja lõikas mulle hinge sügavamalt kui oleksin osanud oodata.

Huumor kui suhete liim

Minu memm ei ole ainuke, kes end üksinda tundis. Äsja avaldatud inimarengu aruandes on välja toodud, et 35 protsenti Eestis elavatest täiskasvanutest ei kohtu lähedastega tihemini kui korra kuus. Oleme kangekaelsed ja püüame iga hinna eest üksinda hakkama saada. Abi küsida on raske, sest selleks peab end haavatavaks tegema, aga meie oleme ju ometigi harjunud kannatama.

Peame pöörama oma fookuse vaimse vastupanuvõime suurendamisele.

Nüüd, kus oleme seljatanud järjekordse valimiste perioodi, mis inimestevahelistele suhetele lõunamaise temperatuuri andis, on vaja leida midagi, mis meid ühendaks. Miks? Peame pöörama oma fookuse vaimse vastupanuvõime suurendamisele, sest Eesti rahvastiku vaimse tervise uuring toob välja, et enam kui veerandil vastanutest on risk depressiooniks, viiendikul (20 protsenti) risk üldistunud ärevushäireks ning seitsmel protsendil vastanutest risk paanikahäireks. Need on numbrid, mis hakkavad meid kõnetama ilmselt alles siis, kui ise, või keegi meie lähedastest, selle statistika osaks on saanud. Aga kas on vaja nii kaua oodata?

Lõuna-Eesti naerab

Tartu koos Lõuna-Eestiga on 2024. aastal Euroopa kultuuripealinn ning pöörab meie kõigi tähelepanu Ellujäämise Kunstidele. Vaimse tervise probleemidega seoses räägime otseses mõttes ellu jäämisest. Vaimse tervise mured võivad tuua inimesele palju kannatusi, mis kahandavad oluliselt nende enda ja ka lähedaste elukvaliteeti. Ometigi on veel suur osa inimesi, kes seda sõnapaari „vaimne tervis“ kuuldes kahvatuvad ning leiavad, et see ei ole teema, mis neid puudutaks.

Vaimse tervise probleemidega seoses räägime otseses mõttes ellu jäämisest.

Eelmisel aastal korraldasime kultuuripealinna põhiprogrammi kuuluva projekti „Peaasi ajab naerma!“ raames Lõuna-Eestis mitu vaimse tervise impro etendust. Need, kes kohale tulid, tundsid huumori ühendavat jõudu ning lahkusid ürituselt naerusuiselt. Aga oli palju inimesi, kes ei julgenud kohale tulla, sest hirm oli nii suur: ehk hakatakse siis neidki seostama vaimse tervise probleemidega? Kui nad oleksid vaid teadnud, et vaimne tervis ei tähenda ilmtingimata suuremat muret või diagnoosi. Kui mõistame, et vaimne tervis on sama oluline osa meist nagu pea on osa meie kehast, saame vaikselt nihutada ka seda, kuidas sellest räägime. Avatult oma murede jagamise kõrvale tekib siis ruumi, nägemaks, mida oma hingeelu toetamine veel võiks tähendada.

Planeeri igasse päeva huumorihetki

Ka meie rahvapärimuses on kurbade ning raskete teemadega toimetulekul alati silmanähtaval kohal olnud huumor.

Minu memm oli õnnelik, et suutis hoolimata eluraskustest ikkagi veel naerda. Naer oli tema jaoks nii tähtis, et ta nõudis meilt juba enne minekut, et teda taga ei tohi nutta. Tänu sellele tulebki mul memmele mõeldes mõnus muie näole ja itsitan omaette temaga seotud naljakate mälestuste peale. Memme elufilosoofia taga seisab nii teadus kui ka rahvatarkus: huumor vähendab stressi, suurendab heaolu, parandab füüsilist tervist ning aitab toime tulla stressirohkete sündmustega. Ka meie rahvapärimuses on kurbade ning raskete teemadega toimetulekul alati silmanähtaval kohal olnud huumor.

Võib-olla on just huumor praegusel keerulisel ajal üks abimees, mis aitab leevendada vaimse tervise kriisi kogukonna tasandil. Saladuskatte all võin öelda, et Peaasi ajab naerma! projekti tuules oleme juba eelmisest aastast alustanud kogukondades kergemate ja kättesaadavate võimaluste juurde loomisega. Seniks, kuni riiklikul tasandil tegeletakse vaimse tervise spetsialistide puuduse ning pikkade järjekordade probleemi lahendusega, julgustamegi sind oma kalendrit vaadates sinna igal juhul ka teadlikke huumorihetki planeerima, sest kahju ei tee see kindlasti.

Tule ja naerame koos!

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024, Ruutu 10 ja Peaasi.ee kutsuvad komöödiaetendusele „Mis mõttes?“

  • 6. aprillil Otepää kultuurimajas (Virulombi 2, Otepää)

  • 26. aprillil Tartus Genialistide klubis (Magasini 5, Tartu)

Projekt „Peaasi ajab naerma!“ on osa Euroopa kultuuripealinn 2024 programmist. Ole kursis Euroopa kultuuripealinna programmiga. Telli Tartu 2024 uudiskiri!

Jaga
Kommentaarid