Šveitsi president Alain Berset ütles pühapäeval avaldatud intervjuus nädalalehele Neue Zürcher Zeitung am Sonntag, et riigi neutraalsus on praegu olulisem kui kunagi varem. „Šveitsi relvi ei tohi sõdades kasutada,“ rõhutas ta.

Berset loetles, et nende poliitika põhineb rahul, humanitaarõigusel ja võimaluse korral vaenupoolte vahendamisele pühendumisel. Seepärast usub ta ühtlasi, et Ukraina sõja lõpetamiseks on vaja läbirääkimisi Venemaaga. „Mida varem, seda parem,“ selgitas riigipea.

Šveits on seni lükanud tagasi näiteks Hispaania taotluse anda Ukrainale üle Šveitsi päritolu õhutõrjerelvi. Samuti keelas Šveits Saksamaal Gepardi õhutõrjesoomukitele Šveitsis toodetud laskemoona tarnimise.

Samas ei pea riigi senist poliitikat õigeks kõik Šveitsi poliitikud ning Berni otsused on avanud parlamendis praeguseks kirgliku debati.

Eelmisel nädalal üritati näiteks läbi suruda eelnõud, mis lubaks demokraatlikke väärtusi jagavatel riikidel reeksportida Šveitsis toodetud relvastust. Kuid parlamendi suurim erakond Šveitsi Rahvapartei lükkas ettepaneku tagasi, pidades seda selgelt Ukrainale mõeldud meetmeks ja seega taaskord riigi neutraalsuse rikkumiseks.

Nädalavahetusel ilmnes ühtlasi, et Šveits on otsustanud hävitada 60 maa-õhk-tüüpi Rapier õhutõrjeraketti, selle asemel, et need Ukrainale anda. Raketid on Briti päritolu ning Šveits omandas need 1980. aastal. Möödunud aasta lõpus tunnistati Rapierid teenistuskõlbmatuks. „On absurdne, et lammutame kaitseraketid, mis ikka veel töötavad,“ ütles Šveitsi roheliste liberaalide ridadesse kuuluv rahvusnõukogu liige François Pointet Prantsuse väljaandele Le Monde.

Jaga
Kommentaarid