Riigiprokuratuur taotles Harju maakohtult kolme mehe vahistamist, keda kahtlustatakse Eesti vabariigi vastase suhte loomises.

Üks vahistatutest on liikumise KOOS juht Aivo Peterson. Veel kaitsepolitseiameti poolt kinnitamata info kohaselt on kaks teist vahistatud meest endise Öise Vahtkonna liikmed Andrei Andronovi ja Dmitri Rootsi.

Kohus nõustus prokuratuuri taotlusega ning leidis, et kuriteokahtlus on põhjendatud. Kohtu hinnangul võivad mehed vabaduses viibides asuda kriminaalmenetlusest kõrvale hoiduma ja on ka oht, et nad võivad kuritegude toimepanemist jätkata.

Kohus võttis tänase määrusega mehed kuni kaheks kuuks vahi alla. Määrus ei ole jõustunud ning seda on võimalik Tallinna ringkonnakohtus vaidlustada.

Kapo pidas väidetavalt kinni endise Öise Vahtkonna liikme Andrei Andronovi ja Dmitri Rootsi

Andronovi ja Rootsi kinnipidamisest teatas Kremli-meelsest meediagrupist „Россия сегодня“ („Venemaa täna“) Aleksei Stefanov oma Telegrami-kanalis.

Andronov on Venemaa kodanik, kellel on Eestis alaline elamisluba. Stefanovi sõnul on Andronovit seni kinni peetud 48 tundi. Samuti on tema sõnul kinni peetud Andronovi kaaslane Dmitri Rootsi. Seda kinnitas liikumise Koos üks juhtidest Oleg Ivanov Rus.Postimehele.

Eile teatas kapo, et pidas kinni liikumise KOOS juhi Aivo Petersoni, keda kahtlustatakse Eesti vabariigi vastase suhte loomises. Lisaks Petersonile pidas kapo kinni veel kaks meest - ühe Eesti kodaniku ja ühe Eesti elamisloaga Venemaa kodaniku.

2023. aasta riigikogu valimistel kandideeris Aivo Peterson Vasakpartei nimekirjas ning kogus Ida-Virumaal üllatuslikult suure hulga hääli – 3968. Sellega kindlustas ta erakonnale järgmiseks neljaks aastaks riigieelarvest makstava toetuse.

Valimiste eel külastas Peterson Venemaa okupeeritud alasid ja teenis sellega Eestis tugeva pahameele. Intervjuus Eesti Ekspressile ütles Peterson, et peab end patrioodiks ja rahu eest kõnelejaks. Rahvadiplomaadiks. Just see olevat põhjus, miks ta okupeeritud aladelt videoid postitab. Ta möönis, et „ilmselt“ toimus reis Vene eriteenistuse heakskiidul.

Eesti vabariigi vastase suhte loomises ja pidamises süüdi mõistetud isikuid võib oodata reaalne vangistus. Karistusseadustiku paragrahv 2351 lõige 1 lubab määrata kuni kuue aasta pikkuse vangistuse.

Jaga
Kommentaarid