MTÜ Slava Ukraini nõuandev kogu ja juhatus võtsid läinud nädalal kokku oma tegevuse esimese aasta. Selleks tuleb kaasata abi väljast.

„Tegevuse mahu ja Ukraina partnerite olulise kasvu tõttu otsustati ühingu juhtimisse kaasata rohkem eksperte, kokku kutsuda ühingu üldkoosolek ja tellida finantsaudit ning revisjon, et muu hulgas jõuda selgusele kahe omavahel seotud Ukraina koostööpartneri usaldusväärsuses,“ märgiti pressiteates. „Nõuandva kogu ja juhatuseni [on] paraku jõudnud muret tekitavad signaalid kahe omavahel seotud Ukraina partneri usaldusväärsuse osas. Kuna kõikidesse sellistesse vihjetesse tuleb suhtuda äärmise tõsidusega, siis otsustasid juhatus ja nõuandev kogu tellida finantsauditi ja revisjoni, mille eesmärk on välja selgitada, kas Ukraina partnerite tegevus on olnud piisava tõhususega. Kuni auditi tulemuste selgumiseni otsustati peatada ka väljamaksed nimetatud koostööpartnerile Ukrainas.“

Mis organisatsioonidega tegu on ning millistest summadest jutt käib, nõuandvast kogust ei avaldatud. Oodata tuleb 20. märtsini, mil revisjon kord tehtud saab. Millised eksperdid ja kust kohast kaasatakse, pole hetkel veel teada - see peaks selguma nädala jooksul.

„Me loodame tekkinud küsimustele vastuse saada võimalikult kiiresti ning auditi ja revisjoni tulemused avaldada esimesel võimalusel Slava Ukraini üldkoosolekul. Kuni tulemuste selgumiseni ei pea me paraku õigeks kommenteerida kahtluste detaile, mille osas on avalikkuseni jõudnud juba kontrollimata ja missiooni kahjustavat müra,“ sõnati pressiteate vahendusel.

Silmas peetakse näiteks rahasummasid puudutavaid spekulatsioone. „Igasugune kinnitamata info ja sellel teemal spekuleerimine ainult suurendab probleemi ja ei aita kaasa lõpuks kõige olulisemale – mis on hetkel sõjas oleva Ukraina aitamine,“ märkis kõneisik Kristo Tohver.

Laieneb juhatuse koosseis, tekib ka selge järelevalvestruktuur.

Lisaks seisavad ees mõningad olulised muutused: tegevusaasta kokkuvõtte põhjal otsustati nimelt laiendada juhatust ning luua struktuur järelevalveks.

„Üksikute ja juhuslike abiprojektidega alustanud ühingust on aasta jooksul välja kasvanud organisatsioon, mis vajab pidevat ja põhjalikumat juhtimist, täpsemat rollijaotust ja järelevalvet. Seetõttu otsustati järjest kasvavate töömahtude tingimustes laiendada juhatuse koosseisu ja luua selge järelevalvestruktuur, muuta koostöö süsteemsemaks ja kaasata selle tegevusse rohkem eksperte ja kogenud asjatundjaid,“ jagati nõukogu poolt ning märgiti, et juhatuse ja nõukogu vahel valitseb muudatuste suhtes üksmeel.

Saab siit välja lugeda rahulolematuse praeguse juhi Johanna-Maria Lehtmega?

Läbi lillede ja mannavahu öelduna näib, et jah.

„Peab aru saama, et organisatsioon löödi sõjaseisukorras ja õhinapõhiselt. Johanna on ennastsalgavalt terve aasta jooksul korraga tegelenud nii annetuste kaasamise, projektide vedamise kui ka kohapeal abi jagamisega. Töö on olnud intensiivne ja nii mitmedki kaasa löönud inimesed on pärast mõnda kuud organisatsioonist lahkunud,“ märkis MTÜ nõuandva kogu kõneisik Kristo Tohver küsimusele vastuseks. „Sõja algusest on olnud Slava kreedo abivajajate kiire aitamine. Tänaseks on organisatsioon ja annetuste mahud kasvanud ning kasvama peab ka organisatsiooni professionaalsus – kuidas valitakse projekte ja kuidas ja kellega abi kohale toimetatakse, kuidas toimub kontroll ja aruandlus, ehk siis organisatsioon vajab professionaalsemat juhtimist ja selgemaid protsesse. Sõda kestab endiselt ja oluline, et abi andmine ei peatuks.“

Nõukokku kuuluvad Ilmar Raag, Terje Trochynskyi, Kristo Tohver, Pirkko Valge ja Margus Hanson. MTÜ juht on Johanna-Maria Lehtme.

7. märtsil täitus MTÜ Slava Ukraini tegevusest aasta.

Loetelu MTÜ kaudu rahastatud tegevustest:

  • Kokku on tänaseks saanud sõjaväelise esmaabi koolitust 4797 inimest.

  • Ukrainasse on viidud üle 100 erineva sõiduki, millest enamus on meditsiinilise evakuatsiooni funktsiooniga.

  • Projekti „1000 kangelast lumes“ raames varustati Ukraina kaitseväelasi talveriiete komplektidega.

  • Projekti „Lootuse jõulud“ raames on Ida-Ukraina tsiviilelanikkonnale jaotatud üle 18 000 abipaki.

  • Saadetud on üle 160 drooni.

  • Eestis on tehtud koostööd väga paljude erinevate organisatsioonidega ning aasta jooksul on MTÜ Slava Ukrainile Ukrainas tekkinud kümneid koostööpartnereid.