„Minu arvates võiks Soomel olla võimekus aidata Ukrainat õhutõrje tugevdamisel. Soome saab endale lähiaastatel uued hävituslennukid ning seepärast peame arutama, mida vanade lennukitega edasi teha,“ selgitas Marin täna ennelõunal Helsingin Sanomatele.

Valitsusjuhi väljaütlemine kütab Soomes aga parajalt kirgi, sest nii president Sauli Niinistö, kaitseminister Antti Kaikkonen kui ka õhuväe ülem kindralmajor Juha-Pekka Keränen kinnitasid, et kuulevad sellisest asjast esimest korda.

„Me ei ole seda kaitseväes arutanud ja mulle ei ole teada, et oleksime kaitseministeeriumist sellise ülesande saanud,“ ütles Keränen Helsingin Sanomatele.

President Sauli Niinistö kommenteeris asja STT-le ning ka tema sõnul ei ole sellest seni mitte kellegagi juttu olnud. Sama ütles kaitseminister Kaikkonen ning lisas, et Marin pole ilmselt rääkinud ka kaitseväe juhataja Timo Kivineniga.

Soome võtab praeguste F-18 hävitajate asemel lähiaastatel järk-järgult kasutusele uued F-35 hävitajad ning Soome kaitse seisukohalt ei saaks Soome kaitsevägi Keräneni sõnul lubada endale senistest hävituslennukitest loobumist kindlasti enne, kui uued lennukid on kohal ja kasutusele võetud.

Samuti selgitas ta, et nende üleandmiseks oleks vaja USA administratsiooni luba. Keräneni sõnul oleks väljakutseks ka Ukraina pilootidele väljaõppe korraldamine, kuna praegu kulutatakse õhuväe ressursse Soome enda õhuväelaste väljaõppeks ja operatiivvalmiduse hoidmiseks.

Jaga
Kommentaarid