Süüdimõistetute hulgas on Ukraina õiguskaitsja Maksõm Butkevõtš, kes on Hromadske Radio üks asutajatest. Venemaa uurimiskomitee teatas, et Butkevõtš tunnistati süüdi julmas ümberkäimises tsiviilelanikkonnaga ja keelatud meetodite kasutamises relvakonfliktis, samuti kahe isiku tapmiskatses üldiselt ohtlikul viisil ja võõra vara tahtlikus kahjustamises üldiselt ohtlikul viisil, vahendab Meduza.

Butkevõtš teenis Ukraina relvajõudude pataljonis Berlingo rühmaülemana. Venemaa uurimiskomitee väitel tulistas ta 4. juunil Sjevjerodonetskis granaadiheitjast elumaja trepikoda, mille tagajärjel sai kaks tsiviilisikut vigastada ja hävis vara. Uurimiskomitee teatel tunnistas Butkevõtš täielikult oma süüd ja kahetses. Luhanski „rahvavabariigi“ ülemkohus“ mõistis Butkevõtši 13 aastaks vangi.

Kohtuotsused langetati ka Vladõslav Šeli ja Viktor Pohhozeja kohta, kes on Azovi polgu võitlejad, kes kaitsesid Mariupolit. Šeli süüdistati tsiviilisiku tulistamises automaadist (uurimiskomitee teatel jõudis viimane maha heita ja pääses) ning Pohhozejat julmas ümberkäimises Mariupoli naisega, keda ta olevat peksnud kehasse ja näkku jalgade ja automaadikabaga. Šel mõisteti 18 ja pooleks ning Pohhozeja kaheksaks ja pooleks aastaks vangi.

Butkevõtš tegeles inimõiguste kaitsega ja oli muu hulgas inimõigusteorganisatsiooni Amnesty International kohaliku haru liige. Lisaks sellele töötas ta ajakirjanikuna telekanalites STB ja 1+1, asutas Hromadske Radio ja oli BBC korrespondent, teatas Mediazona. Pärast täiemahulise sõja algust läks Butkevõtš rindele. 24. juunil langes ta Luhanski oblasti Mõrna Dolõna asula juures vangi.

Jaga
Kommentaarid