„President Joe Biden kannustas meid edasi. Rääkisin talle oma arusaama [ajakavast] ja ta väljendas lootust, et mul on oma optimismiga õigus,“ ütles Niinistö, vahendab Helsingin Sanomat.

Niinistö usub takistustest hoolimata endiselt, et Soome ja Rootsi on juulis Vilniuses peetavaks tippkohtumiseks NATO liikmed.

„Millises järjekorras, koos või eraldi, seda ei hakka ma ennustama,“ ütles Niinistö.

Bideniga kohtumist ei olnud Niinistöl algselt kavas. Ta pidi Soome saatkonnas kohtuma rahvusliku julgeoleku nõuniku Jake Sullivaniga. Olukord arenes aga nii, et Niinistö sai üllatuslikult kutse Valgesse Majja.

„Oli võimalus vestelda üle pika aja Bideniga. Seejärel läks ta helikopteriga Philadelphiasse,“ ütles Niinistö.

„Ma astusin läbi Soome presidendi Sauli Niinistö ja oma rahvusliku julgeoleku nõuniku Jake Sullivani kohtumiselt. Ma väljendasin selgelt oma toetust Soome ja Rootsi kiirele NATO-ga ühinemisele ning president Niinistö ja mina vestlesime meie jätkuvast kindlaks jäämisest Ukraina toetamisele,“ kirjutas Biden Twitteris.

Niinistölt küsiti pressikonverentsil korduvalt Türgi hävitajate ostu kohta ja selle kohta, kas see tuli vestluses jutuks.

Türgi tahab nimelt USA-lt osta 20 miljardi dollari eest hävitajaid F-16. On arvatud, et USA võiks panna Türgi vastutasuks sellega nõustumise eest heaks kiitma Soome ja Rootsi NATO-sse astumise.

Niinistö rõhutas, et Soome ei hakka sekkuma USA ja Türgi vahelistesse kahepoolsetesse asjadesse.

„Ühendriigid toetavad meie asja nii palju, kui saavad, aga hoiavad eraldi need asjad, mis on kahepoolsed,“ lausus Niinistö, kelles sõnul ei tulnud see üldse jutuks.