Isamaa vaates ei läinud valimised hästi ja nüüd jäädakse riigikogus opositsiooni. Veel välisministri ametis olev Urmas Reinsalu arutles, kas põhjuseks oli ka jõuliselt esile kerkinud vastasseis Reformierakonna ja EKRE vahel.

„Väiksemad partnerid kaotasid hääli,“ hindas ta, et valitsuserakondadest oli domineeriv Reformierakond, mitte Isamaa ja sotsid.

Ta viitas ka sellele, et rahvas tahab keerukal ajal stabiilsust ja nõnda liikus toetus Reformierakonna suunas. „Ma arvan, et sama dünaamika oli Läti valimistel.“

Reinsalu sõnutsi on Isamaal nüüd põhjust analüüsida tulemust ja seista oma valijate eest opositsioonis. „Me pole käremeelne opositsioon. Väga tähtis on ühiskonnale anda signaal ühisosast,“ lausus ta, ent lisas, et vahel nad ka torisevad ja pakuvad oma alternatiivseid lahendusi.

Ta ei arva, et partei juht Helir-Valdor Seeder peaks nüüd automaatselt tagasi astuma. Tal endal uueks juhiks saamise ambitsiooni pole. Ta rõhutas ka, et tulemuse eest vastutatakse ühise meeskonnana.

Teisipäeval sai selgeks, et Reformierakond soovib valitsuse moodustada sotside ja Eesti 200-ga. Reinsalu ei usu, et tegelikult pandi koalitsioon paika juba valimisööl. Ta viitas, et Reformierakond sai esmalt valimistulemuste selgumise järel tänaseid läbirääkimispartnereid taltsutada.

Pikemalt juba intervjuus!