7. märtsil kella 12.30 ajal kontrollis politseipatrull Tallinn-Pärnu-Ikla maanteel Lemmes Riiast Tallinnasse sõitva bussi reisijaid, mille käigus tuvastasid politseinikud seitse Iraani kodanikku, kes olid Eestisse sisenenud ebaseaduslikult. Tegemist oli kahe perekonnaga: 33-aastane mees ja 32-aastane naine koos kolmeaastase lapsega ning 45-aastased mees ja naine ühes 12-aastase poja ja 17-aastase tütrega.

„Iraanlased esitasid meile kontrolliks Läti varjupaigataotlejate keskuse rahvusvahelise kaitse taotleja kaardid. Tuvastasime, et tegemist on Iraani kodanikega, kes samast keskusest veebruari keskpaigas omavoliliselt lahkusid. Läti kolleegid teatasid meile nende lahkumisest kohe ja nüüd õnnestus meil samad isikud pistelise Schengeni sisepiiri kontrolli käigus tabada,“ rääkis Lääne prefektuuri piiri- ja migratsioonijärelevalvetalituse juht Margo Peters.

„Teame, et need pered tulid eelmisel aastal Iraanist Moskvasse, sealt liikusid nad edasi Valgevenesse, kust võtsid ette jalgsiteekonna Lätti. Valgevene-Läti piiri ületasid iraanlased läinud aasta 3. detsembril ja seejärel paigutati nad varjupaigataotlejate keskusesse. Eestisse tulid iraanlased endi selgitusel puhkama, aga tõenäoliselt oli nende reisisihtmärk Skandinaavia,“ lisas Peters.

Politsei koostas iraanlastele ettekirjutused Eestist lahkumiseks ja teeb Läti kolleegidega koostööd iraanlaste tagasisaatmiseks Lätti.

2. märtsil tabas politsei Pärnumaal pistelist Schengeni sisepiiri kontrolli tehes taksost kolm ebaseaduslikult Eestisse sisenenud Iraagi kodanikku, kes tulid samuti Lätist varjupaigataotlejate keskusest. Tegemist oli perekonnaga - lapseootel naine, isa ja laps ning nemad on tänaseks juba Lätti tagasi saadetud.