Martin Helme tõi kaebuses välja põhjused, millega EKRE hinnangul olla rikutud elektrooniliste valimiste tarkvara juhendit.

„Juhendi järgi luuakse igaks valimiseks server (Ubuntu) algusest peale, paigaldades uuendused jne. Kui kasutada 1,5 aasta vanust serverit, siis pole teada vahepeal sellele ligi pääsenud isikud, kes oleksid võinud seda mõjutada. Kas serverit on vahepeal kasutatud ja milline on uuenduste seis (kas on uuendatud)? Uuendusteta server on turvarisk. Meile teadaolevalt ei ole seda auditeeritud,“ märkis ta.

„Valimiste korraldamisel kasutatakse ka Windows 10 arvutit, mis oli korraldaja Indrek Leesi valduses. Meile teadaolevalt ei ole seda auditeeritud. Kas sama või teise Windows 10 arvutiga tehti häälte dekrüpteerimine valimiste päeva õhtul? Kuigi hääli hoitakse Ubuntu (avatud lähtekood) serveris, siis nende üleviimine windowsi tähendab ka turvariske. Miks ei tehtud seda samuti Ubuntut kasutavas masinas?“ jätkas ta.

„Kasutatud arvutite usaldusväärsuse küsimus: Ubuntu ja Windows 10 (üks või kaks) usaldusväärsuses. Vastavalt dokumentidele teostab audiitor riist- ja tarkvara kontrolli. Kas seda on tehtud ning kas see fikseeritakse koostatavas auditis?“

Kaebus koostati eile kell 19.35. Helme sõnutsi oli sel ajal avalikustamata elektroonilise hääletuse fail, kuigi sellele on tehtud teistkordne kontroll ja allkirjastatud.

„Korraldajad ei ole avalikustanud mingit infot 16. veebruaril prooviläbimisel kasutatud valijarakenduse kohta. Seega ei saa kontrollida, et see on sama mida pakuti perioodil 27. veebruar kuni 4. märts valijatele. Valimistel kasutatud tarkvara autentsuse info avaldamine ei tähenda, et see töötab samamoodi kui audiitori ja vaatlejate juuresolekul tehtud prooviläbimisel 16. veebruaril,“ lisas ta.

EKRE sai uues riigikogu koosseisus 17 kohta. Enne e-häälte avalikustamist oli nende üldpilt palju roosilisem, ent seejärel olukord muutus.

Riigikogu valimiste e-häälte jagunemine erakonniti

Reformierakond: 130072

Eesti 200: 52574

Sotsid: 33253

Keskerakond: 28575

EKRE: 27363

Isamaa: 24688

Parempoolsed: 8328

Rohelised: 3410

Vasakpartei: 2520

Üksikkandidaadid: 1398

Allikas: valimisteenistus