„Minski linnakohus mõistis Svjatlana Tsihhanovskajale 15 aastat vabadusekaotust. Tsihhanovskaja peab kohtu otsusel kandma karistust üldrežiimiga koloonias,“ teatas Valgevene riiklik uudisteagentuur BelTA.

Kohtu all olid lisaks Valgevene endine kultuuriminister Pavel Latuška ning koordinatsiooninõukogu liikmed Maria Maroz, kes juhtis Tsihhanovskaja valimisstaapi, ning Volha Kavalkova ja Sjargei Dõlevski.

Latuška saadeti 18 ning Maroz, Kavalkova ja Dõlevski 12 aastaks kolooniasse.

Kõik mõisteti süüdi vandenõus eesmärgiga haarata ebaseaduslikul teel võim, ekstremistliku formeeringu loomises ja juhtimises, avalikes üleskutsetes võimuhaaramisele ja muus tegevuses, mis oli suunatud kahju tekitamisele rahvuslikule julgeolekule ning sotsiaalse viha ja vaenu õhutamises.

Tsihhanovskaja osales Valgevene 2020. aasta presidendivalimistel pärast seda, kui keskvalimiskomisjon oli keeldunud kandidaadiks registreerimast tema meest Sjargei Tsihhanovskit. Viimane pandi hiljem vangi.

Tsihhanovskaja kogus ametlikel andmetel valimistel veidi üle kümne protsendi häältest, aga opositsiooni sõnul valimistulemusi võltsiti riiki 1994. aastast juhtinud Aljaksandr Lukašenka kasuks.

Tsihhanovskaja oli sunnitud põgenema naaberriiki Leetu, mis on siiamaani tema tegevusbaasiks.