Riiklik süüdistaja nõudis Bjaljatskile 12-aastast vangistust. Teised niinimetatud inimõiguste keskuse Vjasna kohtuasjas süüdistatud mõisteti samuti süüdi ja vangi. Valjantsin Stefanovitši vanglakaristuse pikkuseks määrati üheksa aastat ja välismaal viibiv Dzmitrõ Salavjov mõisteti tagaselja kaheksaks aastaks vangi.

BelTA teatel mõisteti nad süüdi salakaubaveos organiseeritud grupi koosseisus ja ühiskondlikku korda raskelt rikkuva tegevuse ettevalmistamises.

Bjaljatski on inimõiguste keskuse Vjasna asutaja ja esimees ning Stefanovitš tema asetäitja.

Nad vahistati 2021. aasta 14. juulil pärast läbiotsimisi inimõiguste ja teistes mitteriiklikes organisatsioonides.

Alguses süüdistati neid maksudest kõrvale hoidmises, aga see juurdlus lõpetati ja esitati uued süüdistused. Uurijate väitel tõid nad aastatel 2016–2021 Leedust Valgevenesse vähemalt 201 000 eurot ja 54 000 dollarit ning finantseerisid protestimeeleavaldusi Valgevenes aastatel 2020–2021. Finantseerimise all peeti silmas meeleavaldustel vahistatute trahvide äramaksmist, advokaatide palkamist ja toidu saatmist eeluurimisvanglatesse.

Bjaljatskile määrati Nobeli rahupreemia 2022. aasta sügisel koos Vene organisatsiooniga Memorial ja Ukraina kodanikuvabaduste keskusega.