NATO-seaduse vastu olid vasakliitlased Veronika Honkasalo, Katja Hänninen, Anna Kontula, Markus Mustajärvi, Matti Semi ja Johannes Yrttiaho ning erakonda Võim Kuulub Rahvale esindav Ano Turtiainen. Erapooletuks jäi Põlissoomlane Mika Niikko, vahendab Helsingin Sanomat.

Seaduseelnõud arutati Eduskunta täiskogu istungil eile. Mõned rahvaesindajad tegid ettepaneku selle tagasilükkamiseks, mis viis hääletuseni. Ettepaneku tegi eile vasakliitlane Mustajärvi ja seda toetas tema erakonnakaaslane Yrttiaho.

„Ma pean NATO liikmesuse suurimaks probleemiks just seda, et Soome kiidab heaks NATO tuumarelvapoliitika ja loobub ühtlasi tegelikkuses oma tuumarelvavabadusest,“ ütles Yrttiaho.

Soome välisminister Pekka Haavisto ütles Eduskuntas, et otsusega NATO-seaduse kohta ei muudeta Soome seisukohta, poliitikat ega seadusandlust tuumarelvade kohta. Sama rõhutas oma sõnavõtus ka kaitseminister Antti Kaikkonen.

„Mis puutub tuumarelvadesse, siis olen juba varemgi öelnud, et me ei ole neid Soome kahmamas ja neid ei ole keegi meile siia ka sokutamas. NATO liikmesus on Soomele kaitseotstarbeline lahendus,“ ütles Kaikkonen.

Pärast Eduskunta otsust kulgeb NATO liikmesuse heakskiitmine valitsuse kaudu presidendile. President Sauli Niinistö on öelnud, et kinnitab rahvusliku NATO-seadusandluse kohe, kui parlament on selle heaks kiitnud.

Soome ei saa NATO täisliikmeks enne, kui kõik alliansi liikmed on selle ratifitseerinud. Asi seisab praegu vaid Türgi ja Ungari taga.