Kaitseministeeriumis (kui tanki toomise eest vastutavas ametkonnas) ei arvata, et hävitatud Vene tankist kujuneks midagi punamonumendi taolist.

„Purustatud tank sümboliseerib Ukraina rahva ja sõdurite kangelaslikkust ja Eesti ning teiste lääneriikide abi olulisust Ukraina kaitsmisel, ent ka Vene agressori sõjapidamist ja mentaliteeti 21. sajandil. Purustatud sõjatehnika eksponeerimise eesmärk on näidata, et Venemaa on võidetav,“ märgiti Delfile ministeeriumi pressiteenistusest.

Kas asjaolu, et agressorriiki pooldavad inimesed hakkavad Vene tanki juurde lilli viima, üllatas kaitseministeeriumi või osati seda ette näha?

„Tegemist on pikalt plaanitud projektiga, mille ettevalmistamisel on arvestatud riskidega ja suheldud erinevate julgeolekuametkondadega. Kogu väljapaneku vältel on korraldatud ööpäevaringne mehitatud valve,“ öeldi ministeeriumist. „Samasugune väljapanek toimub ka Lätis, Leedus ja Saksamaal. Oluline on rõhutada, et tegu ei ole mälestusobjektiga, samamoodi nagu ei ole [seda] ka Narva tank, mis juba praegu sõjamuuseumis viibib.“

Kas ja milliseid meetmeid on ministeeriumil plaanis võtta, et tankist ei kujuneks probleem?

„Selgitame pidevalt külastajatele, et lillede toomine ei ole sobilik ja need eemaldatakse. Tanki plaanitust varem ära viia pole plaanis,“ märgiti lõpetuseks.

Hävitatud tank jääb Vabaduse väljakule 2. märtsini.

Tank hävitati mullu märtsis

Kaitseministeerium ja Eesti sõjamuuseum tõid möödunud laupäeval koostöös Ukraina kolleegidega Eestisse muuseumieksponaadiks Vene tanki T-72, mille Ukraina kaitsjad purustasid sõja algusjärgus. Seda tüüpi tanke on Vene armeel kõige rohkem.

Eestisse toodud tank osales Ukraina-vastases rünnakus, mida Venemaa alustas 24. veebruaril 2022. Ukraina väed hävitasid selle 2022. aasta 31. märtsil Kiievi lähistel.