Elektrooniline hääletamine startis kell üheksa, omavalitsuste ja Tallinna linnaosade keskuste jaoskonnad avati aga südapäeval.

Kella 12.30 paiku oli Tallinnas Solarise keskuse jaoskonna juures järjekorras pea paarkümmend inimest. Oli eri arvamusi, üks mees ütles näiteks Delfile, et toetab EKREt. Ta oleks tahtnud hääletada Martin Helme poolt, aga too pole tema ringkonnas, mistap tuli hääl anda mõnele teisele EKRE kandidaadile.

Üks vanem naine aga rääkis, et tema toetab alati Reformierakonda. „Mulle meeldivad mõistusega ja arukad inimesed, kes ei luba rohkem, kui nad on võimelised andma,“ põhjendas ta. „Mulle ei meeldi tühi loba, et lubame seda, seda ja seda, aga pärast pole midagi.“

Kella 13.30 paiku oli Mustamäel kultuurikeskus Kaja juures rahulikum, järjekorras pidi maksimaalselt seisma mõned minutid. Üks jaoskonna töötaja aga muljetas, et enne oli olukord sootuks teine. Juba kella 11.30 paiku oli ukse taga pikk järjekord. Delfi teada esines seda teistegi jaoskondade juures.

Tipptund algas südapäeval, kui rahvast oli rohkelt. Sekka sattus ka „hääletajaid“, kel hääleõigust polnud. Töötaja viitas, et kella poole kaheks oli jaoskonnast läbi käinud umbes paarkümmend venelast, kes soovisid hääletada, tuginedes elamisloale. Nad arvasid, et saavad nagu KOV-valimistel nüüdki sõna sekka öelda.

Laats võttis puhkuse

Enamik soovijaid said aga oma hääle ära anda. Mitmed kiitsid Keskerakonda. „Mina valin iga kord sama erakonda, kes pannkooki pakub,“ muigas üks proua. Ta viitas sellele, et kultuurikeskuse ees oli linnaosavanem Lauri Laatsi (Keskerakond) telk, kus too ühes oma abilistega pannkooke tegi. Kuna poliitik oli ise kohal, kogunes telgi ümber paras rahvasumm. Kas ta keset argipäeva tööl ei pidanud olema? Laats sõnas, et ta võttis puhkuse. „On aega kampaaniatööd teha,“ lausus ta.

Kell 14 valitses aga haudvaikus Põhja-Tallinna linnaosavalitsuse hoone ees, kuhu on püsti pandud sinised soojakud. Neiski paikneb jaoskond.

Ühtekokku on üle Tallinna praegu avatud 24 jaoskonda. Reedest pühapäevani on neid kokku 85.