„Rohkem tuumarelvi ja vähem relvastuskontrolli muudab maailma ohtlikumaks,“ ütles Stoltenberg, kes kutsus Venemaad oma otsust tagasi võtma, vahendab Guardian.

„See on üks viimastest suurtest relvastuskontrollikokkulepetest, mis meil on,“ lisas Stoltenberg, kelle sõnul on see järjekordne näide rahvusvahelisest reeglitel põhinevast maailmakorraldusest eemale liikumisest.

Stoltenbergi kõrval esinenud Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell ütles, et Kremli otsus kokkuleppes osalemine peatada on järjekordne tõend selle kohta, mida Venemaa teeb külma sõja lõpus üles ehitatud julgeolekusüsteemi lammutamiseks.

Venemaa president Vladimir Putin teatas New Starti kokkuleppes osalemise peatamisest täna oma kõnes föderaalkogu ees.

„Aasta tagasi alustas president Putin oma ebaseaduslikku sõda rahumeelse naabri vastu. Faktid on selged ja kõigile näha. Keegi ei ründa Venemaad. Venemaa on agressor. Ukraina on agressiooni ohver ja me toetame Ukraina õigust enesekaitsele, õigust, mis on sätestatud ÜRO hartas. See on president Putin, kes alustas seda imperialistlikku vallutussõda, see on Putin, kes sõda pidevalt eskaleerib,“ ütles Stoltenberg.

Stoltenbergi sõnul on pärast sõja lõppu vaja pikaajalisi asjakorraldusi Ukraina julgeoleku tagamiseks, et katkestada Venemaa agressioonitsükkel.

Jaga
Kommentaarid