Kohaliku aja järgi pühapäeval kell 4 hommikul astus 80-aastane president maailma meedia, koduste poliitikute ja Ameerika valijate teadmata õhujõudude Boeing 757 ehk C-32 pardale, vahendab AFP.

Lennuk, mis on väiksem versioon USA presidentide tavapärasest Boeing 747 baasil ehitatud lennukist, oli pargitud eemale kohast, kust Biden tavaliselt lennukile läheb. Kõik aknakatted olid lennukil alla tõmmatud.

15 minutit hiljem tõusis lennuk Bideni, käputäie ihukaitsjate, väikese meditsiinimeeskonna ja kahe vaikimisvande andnud ajakirjanikuga õhku.

Tavapäraselt saadab Bidenit välisreisidel 13 ajakirjanikku raadiost, televisioonist ja trükiajakirjandusest, aga seekord olid kaasas vaid üks fotograaf ja üks kirjutaja.

Kaasa võetud reporter, Sabrina Siddiqui The Wall Street Journalist teatas hiljem, et tema ja fotograaf kutsuti Washingtoni lähedale Andrewsi baasi kell 2.15.

Nende telefonid konfiskeeriti ja neid ei antud tagasi enne, kui Biden oli umbes 24 tundi hiljem Kiievisse saabunud.

Lennati umbes seitse tundi USA Ramsteini sõjaväebaasi Saksamaal, kus tangiti. Lennuki aknakatted püsisid all ja reisijad lennukist ei lahkunud.

Ramsteinist lennati edasi Poola Rzeszów-Jasionka lennuväljale, millest on saanud Ukraina lennuliikluse keskus, kust käib muu hulgas läbi miljardite dollarite väärtuses relvi ja laskemoona.

Kuni selle hetkeni ei olnud Siddiqui ja Associated Pressi fotograaf Evan Vucci Bidenit ennast näinud. Ei näinud ka lennuväljal ega maasturite korteežis.

Korteeži ei saatnud seekord sireenide ja vilkuritega sõidukid ja ka miski muu ei viidanud sellele, et teel on USA president. Suunduti Ukraina piiri äärde Przemyśl Główny raudteejaama.

Rong hakkas liikuma kell 21.15 kohaliku aja järgi. Ajakirjanikud ei olnud endiselt Bidenit näinud.

Rongil oli umbes kaheksa vagunit. Siddiqui sõnul oli enamik inimesi rongis raskelt relvastatud turvatöötajad.

Biden on enese sõnul suur rongide armastaja. Talle meeldib meenutada aega, kui sõitis senaator olles rongiga Washingtoni ja Delaware’i vahet, kasvatades üksi kaht poega, kelle ema oli autoõnnetuses hukkunud. Üks tema hüüdnimesid on „Amtrak Joe“ USA reisirongiettevõtte järgi.

Ühe otsa reis Ukrainas kestis kümme tundi. Rong jõudis Kiievisse koos tõusva päikesega. Viimati asepresidendina Kiievit külastanud Biden astus perroonile kell 8.07 ja ütles: „Tore jälle Kiievis olla.“