Ajaleht Politico paljastas täna salajastel dokumentidel põhineva uurimuse, mis annab ülevaate Prigožini juhitud infooperatsioonidest kogu maailmas.

Üks konkreetne dokument näitab, et Prigožoni palgal olevad operatiivtöötajad kavatsesid 2019. aasta Euroopa Parlamendi valimiste eel leida skeeme, toetamaks EKRE-t.

Politico kirjutab, et operatiivtöötajad plaanisid levitada Eestis ka narratiive, nagu näiteks „Euroopa Liidu põhjustatud probleemid Eestis“, ning plaanisid vastukampaaniaid toonase Eesti presidendi Kersti Kaljulaidi ja Reformierakonna juhi Kaja Kallase vastu.

On ebaselge, kas operatiivtöötajad viisid selle konkreetse plaani ka ellu. Näiteks dokumendis viidatud Facebooki gruppe kunagi loodud ei ole.

Siiski on strateegia toonilt ja teemadelt hämmastavalt sarnane sellele, mis toimus Eestis 2018. aasta lõpus enne riiklikke parlamendivalimisi. Venemaa käsilased lõid Facebookis ja VKontaktes gruppe, mis püüdsid üles kütta rahutust ja levitada paremäärmuslikke vaateid.

Kaitseliidu vabatahtlike blogi Propastop ja Postimees kajastasid toona, kuidas Eesti sotsiaalmeedias hakkas kahtlaste varikontode kaudu levitama teemaviide #ESTexitEU.

Meta pressiesindaja kinnitas, et Facebook eemaldas teemaviitega seotud Facebooki grupi „Estoners“ 2018. aasta lõpus ja kahtlustas, et operatsiooni viis läbi just Prigožini võrgustik.

Kaitsepolitsei büroojuht Harrys Puusepp ütles Politicole, et Wagneri Eesti tarbeks koostatud strateegia näeb välja sarnane varem koostatud Venemaa propagandaprojektidega.

„Tegelik oht ei seisne ühes projektis, vaid pikaajalistes püüdlustes, mis on palju ohtlikum kui üks konkreetne projekt,“ ütles Puusepp. Ja „kui me näeme Euroopas populismi tõusu, siis ma arvan, et [Vene propagandistid] mõistavad, et see võib olla ka neile võimalus.“ Venemaa infooperatsioonid on „püsiv oht Eesti riiklikule julgeolekule“, ütles Puusepp, kirjeldades Kremli ja selle toetajate katseid Eestit mõjutada kui „tüüpilist teisipäeva“.

Delfile selgitas Puusepp, et kaitsepolitsei on Politico viidatud materjalist teadlik.

„Kremli Eesti-vastane mõjutustegevus on meil ju ammu teadvustatud oht. Tunneme artiklis mainitud projektis ära Kremli oportunistliku käekirja, kus uute pingete loomisega rööbiti kasutatakse ära olemasolevaid vastandusi,“ ütles Puusepp.

„Need, keda ära kasutatakse, ei pruugi sellest ise tingimata teadlikud olla,“ tõdes ta.

EKRE keeldus Politicole leide kommenteerimast.