Hiina välisminister Wang Yi ütles laupäeval Müncheni julgeolekukonverentsil, et USA käitumine õhupalliintsidendis oli kirjeldamatu, hüsteeriline ning täiesti absurdne tegu, mis rikkus rahvusvahelisi norme.

„Kogu maailmas on nii palju õhupalle, kas USA kavatseb need kõik alla tulistada?“ küsis Hiina kommunistliku partei kõrge esindaja Wang. Ta kordas ka Hiina varasemaid väiteid selle kohta, et USA mandriosa kohal triivinud õhupall oli mõeldud tsiviilkasutuseks ja süüdistas ameeriklasi seega „põhifaktide ignoreerimises“.

Hiina õhupall lendas USA ja Kanada kohal terve nädala, enne kui president Joe Biden käskis selle 4. veebruaril alla tulistada. Veel enam, Pentagoni teatel on Hiina luureõhupalle USA kohal lennutanud kordi varemgi.

Eile kirjutas Politico, et kuluaarides on käimas mitteametlikud läbirääkimised USA välisminister Antony Blinkeni kohtumiseks oma Hiina ametivennaga. Ühe Washingtoni diplomaadi sõnul tegid ettepaneku Münchenis kohtuda ameeriklased, ent vähemasti selleks ajaks kui Blinken neljapäeval Saksamaale suunduvale lennule läks, ei olnud nad Pekingilt veel vastust saanud.

Blinken lükkas vahetult pärast intsidenti edasi oma pikalt kavandatud visiidi Hiina tänavu veebruari alguses. President Biden ütles neljapäeval, et ta ei vabanda õhupalli hävitamise pärast ja räägib isiklikult Hiina liidri Xi Jinpingiga, et jõuda intsidendi tuumani.

Eile kohtus USA asepresident Kamala Harris Münchenis Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni ning Saksamaa liidukantsleri Olaf Scholziga, kellega arutati samuti Hiina-küsimusi.