Elanikkond vananeb. Ees näib otsekui must auk. Kuidas tagada ravi ja eakate hooldus, kui rahvas tegelikult tuleviku nimel kannatada ei taha?

VARIVALITSUS

Eesti Päevalehe juures tegutsev Keskerakonna ja Eesti 200 Varivalitsus hindab enne valimisi iganädalaselt pärisministrite tegemisi ning pakub Eestile alternatiivset kurssi.

Varivalitsuse seisukohad ei väljenda Eesti Päevalehe omi.

Varivalitsuse keskerakondlasest sotsiaalminister Yana Toom saabus päevase hilinemisega Strasbourgist, kuna pidi end „maletama välja“ kogu transporditöötajate streigist.

„Hakka või ametiühinguid vihkama, sest Brüsselis või Frankfurdis oskavad nad ikka täieliku kaose tekitada,“ sõnab Toom poolirooniliselt, sest on just äsja kirjutanud positiivses võtmes, kuidas „üks tõhusamaid ametiühingute relvi on streik“.

Tallinna haiglatel hing kinni

Aga tööseisakust tingitud ebamugavused on köömes selle probleemiderägastiku kõrval, millega seab meid silmitsi vananev elanikkond. Tallinlased näevad selle vilju näiteks päevi EMO-s laiaks lüües – kui perearsti juurde niikuinii ei pääse. Teine sotsiaalminister, Irja Lutsar Eesti 200-st, nendib näiteks, et ehkki Tallinna elanikkond on viimaste aastakümnete jooksul tõusnud 80 000 võrra, siis ega haiglakohti seepärast rohkem pole.

Nagu Lutsar kirjutas, panustab Eesti meditsiini SKT-st kolm protsendipunkti vähem kui EL-is keskmiselt. Ta märgib aga, et rahas üksi ei saa kvaliteeti mõõta: näiteks Kreekas on elaniku kohta pea kaks korda rohkem arste kui meil, kuid arstiabi tase Eestis pigem parem. Teisisõnu, võiks kaaluda Kreekast (ja Portugalist) arstide importi.

Yana Toom meenutab seepeale, kuidas mõni aasta tagasi käis keeleinspektsioon Ida-Virumaal ning tegi trahvi õdedele, kes nõutaval tasemel eesti keelt ei osanud. Ehk kuni riik tugineb trahvidele keeleõppe asemel – nagu Soomes tehakse – pole ilmselt võimalik tühimikku täitagi.

Saates läks tõsiseks vaidluseks:

Kas peab tagama ühiskonna kulul hooldekoha ka neile, kes suutnud endale ise korraliku pangakonto ning elamise hankida? Ehk, nagu väljendab Toom: kas töötad kogu elu selle nimel, et sul vahetataks pamperseid päevas kolm korda viie korra asemel?

Kuuleme veel: miks jookseb läbi Eesti kirde-edela telg, kus ühel pool elavad terved ja teisel pool haiged inimesed?

Mille eest pälvis ikkagi nädala ämbri Riina Solman, kes suutis edestada isegi Lea Danilson-Järge?

Kuulake varivalitsuse erisaadet siit!

Varivalitsus: Yana Toom ja Irja Lutsar