58-aastane Smith tunnistas end süüdi kaheksas kuriteoepisoodis ametlike saladuste seaduse alusel, vahendab Guardian.

Kohtuniku sõnul arenesid Smithil „teadlikult Briti-vastased“ tunded ja ta jättis kolleegidele mulje, et tunneb suuremat sümpaatiat Venemaa ja eriti president Vladimir Putini vastu.

Kohtunik ütles, et Smithi õõnestustegevus ulatub tagasi 2018. aastasse ja ta kopeeris aastate jooksul märkimisväärse koguse materjale.

Kohtunik teatas, et Smith oli täielikult teadlik, et ta ei oleks tohtinud kopeerida ühtki nendest dokumentidest, ning oli sama teadlik, et kui need dokumendid satuvad valedesse kätesse, võivad need kahjustada Suurbritannia huve või kujutada endast ohtu nendele, kes töötavad Suurbritannia saatkonnas.

Smith hakkas dokumente üle andma 2020. aastal kirjas Venemaa saatkonna sõjaväeatašeele ja lubas, et „lisainformatsioon on tulemas“.

Teises kirjas saatis Smith fotod saatkonna töötajatest koos lisatud kirjeldustega, seades nad kohtuniku sõnul „maksimaalsesse ohtu“.

Kohtunik ütles, et Smithi tegevus alates 2020. aastast ei olnud ühekordne kuritegu ja Venemaa maksis talle reetmise eest.

Kohtunik teatas, et Smith kogus materjali eesmärgiga kahjustada Briti huve, rikkudes usaldust tema ameti vastu.

Kohtuniku sõnul ei ole võimalik hinnata Smithi tekitatud tegelikku kahju, teadmata, kui palju informatsiooni Venemaale üle anti.