„Lähen Münchenisse kolme sõnumiga. Ukraina peab võitma ja agressor lüüa saama. Ükski Vene kuritegu Ukraina ja tema rahva vastu ei tohi jääda karistuseta ning ükski Vene juht pole süüst prii. Hallid alad Euroopa julgeolekus tekitavad ebastabiilsust ja viivad sõjani – need peavad jääma minevikku,“ ütles Kallas.

„Seniks kuni need põhimõtted ei kehti, ei ole püsiv rahu Euroopas võimalik,“ lisas ta pressiteate vahendusel.

Kaja Kallas esineb tänavu pealaval kahel korral. Konverentsi avaarutelul „Against Lawlessness: Ensuring Accountability“ kõneleb Kallas sellest, kuidas tagada Venemaa vastutusele võtmine Ukrainas toimepandud kuritegude eest. Vestlusringis osalevad veel rahvusvahelise kriminaalkohtu peaprokurör Karim Ahmad Khan, USA senaator Lindsey Graham ning Nobeli rahupreemia laureaadid Nadia Murad ja Leymah Gbowee.

19. veebruaril kõneleb Kaja Kallas pealaval Euroopa julgeolekuarhitektuuri tulevikust arutelul „Back to the Future? Visions for the European Security Architecture“ koos Euroopa Liidu välispoliitika juhi Josep Borrelli, Rootsi peaministri Ulf Kristerssoni ja Bulgaaria presidendi Rumen Radeviga.

Lisaks esineb Eesti valitsusjuht täna ka Müncheni küberjulgeoleku konverentsil, kus räägib meie kogemustest küberohtude ennetamisel. Samuti kohtub peaminister Kaja Kallas kohaliku Eesti kogukonnaga Müncheni Eesti seltsi vabariigi aastapäeva tähistamisel.

Homme on Kaja Kallas peakõneleja naisliidrite kohtumisel. Samuti võtab ta homme sõna Müncheni konverentsi Ukraina-teemalisel arutelul. Lisaks Kallasele osalevad seal Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi (veebi vahendusel), Soome peaminister Sanna Marin, Rootsi peaminister Ulf Kristersson, endine USA luure keskagentuuri juht David Petraeus ning ajaloolasest kirjanik Anne Applebaum.

Eesti peaministril on Münchenis kavas kohtumised ka Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni, Moldova presidendi Maia Sandu, Montenegro presidendi Milo Đukanovići ja Põhja-Makedoonia peaministri Dimitar Kovačevskiga. Samuti kohtub Kallas Saksa ja Briti parlamendi liikmete ning USA kongressi liikmetega.

Müncheni julgeolekukonverents toimub 59. korda ning toob Saksamaale kokku arvukalt rahvusvahelisi otsustajaid ja eksperte, sealhulgas riigi- ja valitsusjuhte, ministreid ning erinevaid rahvusvaheliste organisatsioonide, kodanikuühiskonna, erasektori ja meedia esindajaid.