Riigikogu valimised lähenevad, kus selgitatakse välja, kel peamistest parteijuhtidest õnnestub hakata tulevast valitsust moodustama. Seega on aeg kutsuda erakondade esimehed Delfi „Tööintervjuule“, kus nad saavad selgitada, miks just nemad võiksid olla parimad valitsusjuhid Eestile. Esimesena astus küsitlejate ette Keskerakonna esimees Jüri Ratas. Intervjueerijateks on Kroonika peatoimetaja Ingrid Veidenberg, Maalehe peatoimetaja Hindrek Riikoja ja Delfi ning Eesti Päevalehe poliitikatoimetaja Raimo Poom.

Jüri Ratas rõhutas alustuseks, et tema sobib peaministriks väga hästi, kuna on seda tööd teinud ja ennast tõestanud. „Ma olen teinud seda tööd varem, olen toonud Eesti majanduse ja Eesti ettevõtted koroonakriisist läbi. Olen tõestanud end tugeva peaministrina.“

Valitsuse tegemiseks peab aga ka valimistel hea tulemuse tegema. Rataselt uuriti, miks on nii, et ta on Keskerakonda küll kõvasti remontinud ja muutnud, kuid see justkui ei aita – ajakirjanikud kritiseerivad ja reiting on pigem langenud.

„See maailmapilt muidugi nii nukker ei ole, kui te maalite. Keskerakond on võitnud kahed viimased kohalikud valimised aastatel 2017 ja 2021. Keskerakonna esimehena olen ma alati tundnud au ja vastutust, tegemist on Eesti suurima ja vanima tegutseva erakonnaga. Keskerakond on viimase kuue ja poole aastaga ka muutunud, sellele ei saa vastu vaielda,“ rääkis Ratas ning väljendas enesekindlat ootust ka tulevate riigikogu valimiste osas. „Ka nendel valimistel, nii väga kui seda ka ei taheta, kuld- ja hõbemedalid ei lähe Reformierakonnale ja EKRE-le!“

Kui Ratas seda nii kindlas kõneviisis ütleb, siis kas ta on valmis vastutuse enda peale võtma ja erakonna juhi kohast loobuma, kui parteil ei õnnestu esikahe sekka saada, mida väidavad ka reitingud?

„Mina töötan selle nimel, et Keskerakond need valimised võidaks. Valimisteni on aega 20 päeva. Keskerakond suhtleb täna üle Eesti väga aktiivselt inimestega ja selgitab oma põhimõtteid. Kas võtta vastutus? Erakonnas on samamoodi kui spordis: alati kui on rasked hetked ja kaotused, vastutab erakonna esimees,“ lubas Ratas.

Lubadus: „Joogid autosse“ uuesti peaministriametis ei korduks

Peale seda, kui Jüri Ratase Keskerakonna, EKRE ja Isamaa valitsus otsa sai, kirjutasid Eesti Ekspressi uurivad ajakirjanikud „Joogid autosse“ nime all kuulsaks saanud lood. Neist selgus, et valitsusjuhina oli Ratas kasutanud riigikantselei raha eest kingituseks soetatud alkoholi või Eestis reisides kasutanud kalleid majutuskohti jne.

Jüri Ratas põhjendas toona, et töötas siiras usus, et seda kõike oli vaja peaministri ametiülesannete täitmiseks. Nüüd on aga teravalt üleval inimeste hakkama saamise küsimused, mida Ratas ka lubab lahendada. Kas uuesti peaministriks saades käituks ta teisiti?

„Ma usun küll, inimesed õpivad,“ lausus Ratas. „Aga sellest ajast pole ka midagi väga häbeneda. See sama Saarema reis, millest Ekspress kirjutas – seal olid olulised punktid, mis seal said kokku lepitud. Näiteks olid need seotud Kuressaare-Tallinna vahelise ühendusega, et seal oleks suurem lennuk. See tehti ära. Kui võtta sama spordiareeni rajamine – need polnud lõbureisid, seal olid töised jutud ja ka tulemus,“ jäi ta siiski enne tehtu õigsuse juure kindlaks.

Majandusolukorra juurde jõudes rääkis Ratas, et ta läheneks selle parandamisele analoogiliselt koroonaviiruse-aegsetele tegevustele. „See käekiri oleks sarnane, mis ta oli koroonaviiruse ajal.“

„Mäletan, kui 2020. aastal Eesti Pank prognoosis, et Eesti läheb majanduslangusesse üle 10 protsendi. Tegelikult oli aga langus alla ühe protsendi. Eesti oli üks kiiremaid EL-i liikmesriike, kes taastus. Mitte nagu täna! Meil on kõige väiksemad toetused ja kõige suurem inflatsioon. Seega seda poliitikat, mida ajab täna Reformierakond ja Kaja Kallas, me ei toeta,“ müristas Ratas.

Keskerakonna esimehe sõnul on lubamatu, et tänane valitsuskoalitsioon majandust toetustega ei erguta. „Kriisi ajal nagu praegu on oluline meie ettevõtteid toetada. Mitte nii nagu praegu, et lasta neid pankrotti. See on tänase valitsuskoalitsiooni halb näide, kus on Reformierakond, Isamaa ja sotsiaaldemokraadid. Saksamaa toetab oma majandust üle seitsme protsendi, Leedu toetab neli protsenti, Läti kolm, aga Eesti vaid vaevu ühe protsendiga. See ei ole jätkusuutlik,“ leidis ta.

Ratas valib poes soodushinnaga sinki-vorsti

Keskerakonna esimees muretseb palju hinnatõusu tõttu tekkinud inimeste halvenenud hakkamasaamise eest. Kas ta ka ise valib juba poes soodushinnaga kaupa?

„Kuna minu kodupood on Pirital Selver ja kui seal on partnerkaardiga soodsamalt näiteks singi- või vorstiviilusid, siis pean tunnistama, et valin neid küll.“

Kas siis riigikogu esimehe palk on ka juba nii väike, et peab vaatama, mida osta?

„Küsimus pole selles, kas saad piisavalt palka, vaid see tuleb suuresti lastetoast, kas tahad säästlikumalt läbi saada või mitte.“

Keskerakonna programmis on palju punkte, mis lubavad nii inimesi kui ettevõtteid rohkema rahaga toetada. Rahandusministeerium avaldas erakondade programmide maksumuse analüüsi, kus Keskerakonna kulukaimaid lubadusi kokku lüües saab lihtsalt kokku poolteist miljardit kulu. Kas see ikka on vastutustundlik?

„Meie eelarve ja majanduspoliitika on olnud ju vastutustundlik,“ väitis Ratas vastu. „Sama näide, mis ma teile aastast 2020 tõin: me ei saa lasta ettevõtteid pankrotti, sest siis kaotavad inimesed töö. Peame hoidma Eesti ettevõtteid ja tööinimesi – ja seda me tegime.“

Ratas süüdistas kallites katteta lubadustes hoopis Reformierakonda. „Ka mina vaatasin seda rahandusministeeriumi analüüsi. Kui nägin seda sisu ja pealkirja, siis eks ka minu silmad läksid suureks kui tõllarattad. Reformierakonnal on kõige kallim lubadus ja ei mingisugust katteallikat. Kui keegi tahab tõesti hääletada sellise Siim Kallase Reformierakonna poolt, siis ma kutsun üles toetama Parempoolseid,“ leidis Keskerakonna juht.

Oma lubaduste kohta leidis ta, et nendega hoitaksegi head eelarvepoliitikat. „Läbi [Keskerakonna] majandus- ja rahanduspoliitiliste meetmete ei lase me Eesti majandust põhja ja kui me Eesti majandust põhja ei lase, suudame hoida ka eelarvepoliitikat.

Ratas tõi siiski esile, et Keskerakond sooviks ka makse tõsta. „Keskerakond on ainukesena julgenud maksudebatis välja öelda, et soovime ka makse tõsta. See on astmeline tulumaks ehk need inimesed, kes teenivad kaks või enam keskmist palka ehk ca 3400 eurot, peaksid maksma tulumaksu mitte ainult protsentuaalselt rohkem, vaid ka netona rohkem. Ja me näeme ette, et see on 30% tänase 20% asemel,“ rääkis Ratas.

Kuna Ratas hakkas hoogsalt rääkima kõrgema palgaga tööinimeste maksude suurendamisest, siis küsiti temalt kohe, kas näiteks hiigelkasumeid teeninud pangad ei peaks siiski ka rohkem panustama. „Jah, loomulikult. Peab kõrgemalt maksustama. See, mis toimub pangandussektoris, kus viiakse suuri kasumeid välja – kindlasti peaks seda kõrgemalt maksustama,“ leidis Ratas.

Ometi on selle taga, et kasvõi pangad saavad oma megakasumitelt riigile maksta tulumaksu mitte 20%, vaid pigem pisukesed 14%, Jüri Ratase esimese valitsuse otsus, mis tekitas sellise väga madala ettevõtete tulumaksu maksmise võimaluse. Kas seega Ratas tõdeb, et tegi vea ja muudaks selle ära?

„Kas see tuleks ära muuta? Kui saame sellise koalitsiooni, kus partnerid oleksid nõus, et pangad panustaksid rohkem ühiskonda tagasi, siis igal juhul toetan seda!“

KONTROLL | Kui valmis on Ratas isiklikult kriisiks?

Praegu on väga keerulised ajad, väiksemad ja suuremad kriisid tulevad üksteise otsa. „Tööintervjuul“ uuritakse kõigi peaministrikandidaatide käest, kuidas nad on oma kodus valmistunud ootamatuteks kriisideks. Päästeamet soovitab kõikidel inimestel või peredel panna valmis nädalane kriisivaru ja on teinud selleks ka vastava juhendi – kas Jüri Ratasel on peamised soovitused täidetud?

Kas teie kodus on varutud vähemalt 21 liitrit joogivett inimese kohta?

Ei.

Kas teil on olemas aku- või patareidega töötav raadio ja taskulamp?

Jah.

Kas teie kodus leidub priimus toidu soojendamiseks?

Jah.

Kas teil on nädala püsivaru toidupoolisest, mille seas on kõike järgnevat: paki- ja purgisupid, kuivikud, konservid, kommid ja küpsised?

Jah.

On teil kapis küünlaid, tikke ja sularaha nädalaseks vastu pidamiseks?

Jah.