Moldova president Maia Sandu ütles esmaspäeval, et Venemaa kavandab vägivaldset riigipööret Moldovas. Tema sõnul kavatseb Venemaa kaasata sõjalise ettevalmistusega inimesi, sealhulgas Venemaa, Valgevene, Serbia ja Montenegro kodanikke, et rünnata valitsushooneid ja vahetada riigis välja senine demokraatlik võim.

„Plaan eelseisvaks perioodiks näeb ette diversioone, kaasates sõjalise ettevalmistusega inimesi, kes on maskeeritud tsiviilisikuteks, et viia läbi vägivaldset tegevust, rünnakuid riiklikele hoonetele ja võtta pantvange,“ ütles Sandu.

Välisminister Urmas Reinsalu ütles esmaspäeval Delfile, et oht riigipöördeks Moldovas on olemas. „Ma arvan, et oht on ülisuur,“ tõdes Reinsalu, lisades, et tal pole kahtlust, et kui Venemaa oleks kevadel Ukrainas edukam olnud, oleks ta proovinud oma kontrolli alla võtta ka Moldova. Nüüd on loodud uued plaanid riigis võim saavutada. „Plaanid on olemas,“ nentis Reinsalu.

Täna Delfiga rääkinud Eesti suursaadik Moldovas Ingrid Kressel tunnistas samuti, et säärased teated teevad muret. Ärevale õhustikule viitab ka Moldova otsus täna pärastlõunal oma õhuruum lühiajaliselt sulgeda.

„Talupojamõistuski ütleb, et selline plaan (riigipöördeks Moldovas –toim) on Venemaal olnud juba viimased 30 aastat,“ ütles diplomaat.