Szijjártó ütles ühisel pressikonverentsil Valgevene välisministri Sergei Aleinikuga, et sõda tekitab kasvaval hulgal ohvreid ja põgenikke ning lõhestab üha rohkem perekondi, vahendab The Budapest Times.

„Seega ei ole tähtsamat ülesannet kui päästa elusid,“ ütles Szijjártó. „Ja elusid saab päästa ainult siis, kui see sõda lõpeb.“

Läbirääkimiste käigus Aleinikuga rõhutas Szijjártó: „Meie, ungarlased, oleme rahu poolel.“

„Ma palusin Valgevenel samuti teha kõik võimalik rahu huvides ning hoida ära sõja pikenemine ja eskalatsioon,“ ütles Szijjártó.

Szijjártó ütles, et on selge, et teda hakatakse visiidi eest Minskisse ja rahu sõlmimiseks mõeldud läbirääkimiste eest ründama.

„Minu kaaspoliitikud läänes ja rahvusvaheline liberaalne meedia räägivad, kui halb see on, et ma olin täna siin ja rääkisin oma Valgevene ametivennaga,“ lausus Szijjártó. „Ungari seisukoht on alati selge olnud: kommunikatsioonikanaleid tuleb avatuna hoida ... sest kui kommunikatsioonikanalid on suletud, loobume me rahulootusest.“

Szijjártó sõnul muutub sõjaretoorika üha valjemaks ja ta kutsus rahvusvahelist kogukonda keskenduma rahu saavutamisele, mitte tegema otsusesid ja avaldusi, mis ähvardavad konflikti pikendada ja eskaleerida.

„Võib-olla ei näi olukord nii tõsine ookeani taga või mõnesaja või mõne tuhande kilomeetri kaugusel,“ ütles Ungari välisminister. „Aga meie, ungarlased, kes me elame sõja naabruses, oleme täielikult teadlikud sõja hävitavast mõjust.“

Pärast kohtumist Dunakeszis oma Kõrgõzstani ametivenna Žeenbek Kulubajeviga teatas Szijjártó Facebookis, et rahu hääl muutub väljaspool transatlantilist maailma üha valjemaks.