Sandu sõnul kavatseb Venemaa kõigepealt olukorda Moldovas destabiliseerida. Möödunud sügisel selliseid katseid juba tehti, aga tänu Moldova organite operatiivsele tegutsemisele olid need edutud, vahendab Moldova portaal NewsMaker.

„Plaan eelseisvaks perioodiks näeb ette diversioone, kaasates sõjalise ettevalmistusega inimesi, kes on maskeeritud tsiviilisikuteks, et viia läbi vägivaldset tegevust, rünnakuid riiklikele hoonetele ja võtta pantvange,“ ütles Sandu.

Sandu märkis, et opositsiooni protestide abil kavatseb Venemaa läbi viia riigipöörde ja vahetada Chișinăus välja võim.

„Meie Ukraina partneritelt saadud dokumendid osutavad kohtadele ja selle õõnestustegevuse organiseerimise logistilistele aspektidele. Plaan näeb ette ka välismaalaste kasutamist vägivaldseks tegevuseks. Näiteks sisaldavad materjalid instruktsioone Moldovasse sisenemise reeglite kohta Venemaa, Valgevene, Serbia ja Montenegro kodanikele,“ ütles Sandu.

Sandu kinnitas, et Moldova riiklikud julgeolekuorganid tegelevad nende provokatsioonide ärahoidmisega ja hoiavad olukorda kontrolli all.

Sandu sõnul arvestavad kurjategijad mõnede Moldova sisejõududega, muu hulgas kuritegelike rühmituste ning Vene-meelse populistliku erakonnaga ȘOR, mõnede veteranide, õiguskaitseorganite endiste töötajate ja inimestega, kes on seotud Moldovast põgenenud endise poliitiku ja oligarhi Vladimir Plahotniuciga.

Sandu sõnul on selle tegevuse eesmärk konstitutsioonilise ja legitiimse võimu kukutamine Chișinăus ning selle vahetamine Vene-meelse vastu, et Venemaa saaks peatada eurointegratsiooniprotsessi ja kasutada Moldovat sõjas Ukraina vastu.

Jaga
Kommentaarid