Stoltenberg lõpetab oma ametiaja plaanipäraselt oktoobris, teatas alliansi pressiesindaja vastuseks Die Welti artiklile, milles väideti, et Stoltenberg kavatseb Ukraina sõja tõttu jätkata.

„Peasekretär Jens Stoltenbergi mandaati on pikendatud kolm korda ja ta on ametis olnud kokku peaaegu üheksa aastat,“ ütles NATO pressiesindaja Oana Lungescu. „Peasekretäri ametiaeg saab läbi selle aasta oktoobris ja ta ei kavatse taotleda oma mandaadi uut pikendamist.“

Stoltenberg on NATO-t juhtinud alates 2014. aastast. Aastatel 2000–2001 ja 2005–2013 oli ta Norra peaminister. Ta on olnud ka rahandusminister ja energiaminister.

Otsust selle kohta, kes saab Stoltenbergi järglaseks, pole tehtud. Die Welti hinnangul on favoriitideks Suurbitannia kaitseminister Ben Wallace ja Hispaania peaminister Pedro Sanchez. Novembris kirjutas The New York Times, et võimalike kandidaatidena nähakse mitmeid naispoliitikuid. Euroopas on nendeks Eesti peaminister Kaja Kallas, Slovakkia president Zuzana Caputova ja Kolinda Grabar-Kitarovic, kes oli Horvaatia president aastatel 2015–2020. Põhja-Ameerikas on lehe teatel suurim toetus Chrystia Freelandil, kes on Kanada asepeaminister ja rahandusminister.