„Mida kiiremini Ukraina saab rasket kaugmaarelvastust, mida kiiremini saavad meie piloodid lennukeid, seda kiiremini see Vene agressioon lõpeb ja me saame Euroopas rahu juurde naasta,“ ütles Zelenskõi eile Élysée palees, vahendab Guardian.

Zelenskõi lendas Londonist Pariisi, kus kohtus Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni ja Saksamaa liidukantsleri Olaf Scholziga.

Macron kinnitas Zelenskõile oma toetust, öeldes, et Prantsusmaa on otsusekindel Ukraina aitamisel võidu ja rahu suunas Euroopas ning oma legitiimsete õiguste taastamisel. Macron ütles, et Pariis jätkab jõupingutusi relvade saatmiseks Kiievile, aga ei paljastanud rohkem üksikasju.

„Venemaa ei saa ega tohi võita,“ ütles Macron, lisades, et Ukrainas on kaalul Euroopa tulevik.

Scholz nimetas Ukrainat Euroopa perekonna osaks. Ta ütles, et Saksamaa ja tema partnerid on toetanud Ukrainat rahaliselt, humanitaarabiga ja relvadega, ning lisas, et seda jätkatakse nii kaua, kui on vaja.

Eile õhtul Prantsuse ajalehes Le Figaro avaldatud intervjuus ütles Zelenskõi, et Macron on läbinud märkimisväärse muutuse oma seisukohtades Ukraina suhtes pärast seda, kui püüdis konflikti algfaasis suhtluskanaleid Venemaaga lahti hoida.

„Ma arvan, et ta on muutunud,“ ütles Zelenslkõi Le Figarole. „Ja ta on seekord tõeliselt muutunud. Lõpuks avas tema ukse tankide saatmiseks. Ta toetas ka Ukraina EL-i kandidatuuri. Ma usun, et see oli tõeline signaal. Meil on olnud palju jutuajamisi Prantsusmaa, Saksamaa ja teiste riikidega. Ma usun, et see usaldus on täna tõeline.“

Täna sõidab Zelenskõi Brüsselisse, kus toimub Euroopa Liidu tippkohtumine.