Facebooki grupi „Narva-Ivangorod piir“ üks liikmetest postitas eile pildi, millel on näha suursaadiku autot Tatnefti bensiinijaamas, mis asub Ivangorodis. Postituse kommentaarides tegid grupi liikmed nalja selle üle, kui palju vene kütust suursaadik Eestisse toob. Mõned kommenteerijad olid mures Venemaa ja Eesti diplomaatiliste suhete praeguse seisu pärast.

Postimees kirjutas täna, et Venemaa suursaadik Vladimir Lipajev on Eestist lahkunud – aknad on pimedad ning liikumist hoone juures pole.

Eesti teavitas jaanuari alguses Venemaa föderatsiooni suursaadikut otsusest, mille kohaselt peab Venemaa oma Tallinna saatkonna töötajate arvu vähendama 1. veebruariks 2023. Otsuse tulemusel peab Venemaa saatkonna töötajate arv vähenema 8 diplomaadile ning 15 lähetatud haldus-, tehnilisele ja teenindavale töötajale.

Venemaa välisministeerium teatas 23. jaanuaril, et saadavad vastumeetmena Eesti suursaadiku riigist välja.

Laidrele anti teada, et tal on 7. veebruarini aega Venemaalt lahkuda. Ühtlasi kutsub Venemaa Tallinnast tagasi oma suursaadiku Vladimir Lipajevi. Diplomaatilised suhted toimivad ajutise asjuri tasemel.

Laidre ütles intervjuus Eesti Päevalehele, et saatkonnas jätkavad tänase seisuga oma ametis tööd kõik teised töötajad, välja arvatud suursaadik. Samuti ütles ta, et traditsioonilist suhtlemist ei asenda diplomaatias miski.

„Ja kuigi me võime väita, et kusagilt tuhande kilomeetri kauguselt on tänapäeva infoühiskonnas võimalik samuti hankida päris palju informatsiooni, mis kahtlemata on õige, siis seda aspekti traditsioonilises diplomaatias – olla ise kohal, hingata sama õhku, juua sama vett – ei asenda mitte miski,“ sõnas Laidre.