Läti päästeteenistus sai tulekahjust teate täna kell 15.14. Sündmuskohale reageeriti suurte jõududega: kohale sõitis üle kahekümne politseiauto, üheksa paakautot, keemiaveok ja viis kiirabiautot. Põlengu kustutamisel osaleb ligi 50 tuletõrjujat. Päästjad tuvastasid sündmuskohal, et hoone põleb lahtise leegiga ning tuli levib kiiresti. Kella 19 paiku suudeti tulekahju lokaliseerida. Praeguseks on tuvastatud, et tuli võttis enda alla 600 ruutmeetrit.

Kolm inimest on ametivõimude teatel saanud põlengus kannatada. Meedikute teatel viidi kaks põlengus kannatanut haiglasse, ühele anti abi kohapeal.

Riiklik päästeteenistus palus kohalikel elanikel sulgeda oma majade aknad ja välja lülitada ventilatsioon, kuna tehasest tõuseb paksu suitsu.

Tehases toimus plahvatus

Läti televisioonis avaldatud teabe kohaselt sai tulekahju alguse tehase tootmistsoonist, kus suure tõenäosusega toimus plahvatus, mida varem kinnitasid Läti Delfile ka tehase töötajad. Leegid levisid kiiresti hoone administratiivosasse, kuid kontorid suudeti päästa. Tehases läksid põlema liitium ja magneesium, mis on raskestikustutatavad. Tule levides toimusid tehases suuremad ja väiksemad plahvatused, mis takistasid päästjate tööd ja aitasid tulel levida.

Läti siseministeeriumi teatel hakkab põlengu põhjuseid uurima riigipolitsei. Riigipolitsei esindaja Madara Sheršniova ütles, et esialgsed andmed süütamisele ei viita, kuid täpsemate põhjuste väljaselgitamiseks on alustatud kriminaalmenetlus.

Toodab Ukrainale droone

Tehas kuulub Californiast juhitud ettevõttele Edge Autonomy ja seal toodetakse muuhulgas droone Ukrainale ja USA-le. Läti uudistekanal LSM kirjutab, et põlengu järel peab välja selgitama, kas selle puhkemine oli õnnetus või midagi pahatahtlikku.

Edge Autonomy on üks maailma juhtivaid mehitamata õhusõidukisüsteemide tarnijaid. Ettevõtte toodetud lennuseadmeid müüakse enam kui poolesajas riigis nii sõjaliseks, tsiviil- kui ka akadeemiliseks otstarbeks.